Pe 13 ianuarie 2021

ZUF, convocată într-o primă şedinţă, pentru perfectarea strategiei de dezvoltare

>Primele proiecte care ar urma să fie promovate vizează achiziţionarea unui parc de mijloace de transport între localităţi şi construirea unei autogări >Pe lângă municipiul Suceava, ZUF are în componenţă oraşul Salcea şi comunele Adâncata, Bosanci, Ipoteşti, Mitocu Dragomirnei, Moara, Pătrăuţi, Şcheia

 Pe 13 ianuarie, la sediul Primăriei municipiului Suceava se va consuma prima întâlnire a membrilor Zonei Urbane Funcţionale (ZUF). Întrunirea are ca scop punerea bazelor întocmirii „Strategiei de dezvoltare urbană în perioada 2021-2027”, în acest sens, Banca Mondială acordând sprijin financiar autorităţilor administraţiei publice locale. Anterior, în legătură cu realizarea Strategiei, s-au purtat discuţii în sistem de video-conferinţă cu reprezentanţii Băncii Mondiale şi cei ai Ministerului Dezvoltării Regionale, primarul Ion Lungu precizând că acestea vor continua şi în ianuarie 2021. „Vom avea o întâlnire cu reprezentanţii localităţilor membre ZUF, în ideea de a întocmi această strategie, iar până la sfârşitul lunii ianuarie se va organiza o altă întâlnire, în format complet, inclusiv cu reprezentanţii Băncii Mondiale” a precizat şeful municipalităţii sucevene.

Proiecte privind transportul public metropolitan

Primul proiect care ar urma să fie promovat în cadrul ZUF ar urma să fie „Zona metropolitană de transport”, prin care va fi achiziţionat un nou parc de mijloace de transport între localităţi. De asemenea, un al doilea proiect care stă în atenţia noii structuri se intitulează „Centrul urban de transport”, acesta urmărind construirea unei autogări pe strada „Traian Vuia”, la sediul TPL. „Aparatul tehnic al acestei Zone Urbane Funcţionale va identifica şi selecta proiectele prioritare şi le va trimite la Ministerul Dezvoltării Regionale pentru evaluare. În acest sens, vor trebui elaborate procedurile de selecţie, procedurile de monitorizare, documentele strategice la nivelul ZUF şi prevederile mecanismului de consultare partenerială”, a spus primarul. Pe lângă proiectele privind transportul public metropolitan, Ion Lungu susţine că există „şanse reale de finanţare parţială” a Campusului universitar de la Moara, din unele simulări, cât şi din propriile sale estimări, „pentru începerea lucrărilor putându-se prinde o sumă de 20 de milioane de euro”. Zona Urbană Funcţională (ZUF) are în componenţă comunele Adâncata, Bosanci, Ipoteşti, Mitocu Dragomirnei, Moara, Pătrăuţi, Şcheia, precum şi oraşul Salcea şi municipiul Suceava. Iniţial, ZUF urma să se constituie pe structura Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „Zona Metropolitană” Suceava. Aceasta avea 15 membri, cu circa 200.000 de locuitori, şi se întindea pe o rază de aproximativ 20 km în jurul municipiului Suceava.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI