Judeţul Suceava are aproape 24.000 de persoane încadrate într-un grad cu handicap

>Dintre acestea, peste 2.400 sunt copii, 777 adulţi fiind asistaţi în centre rezidenţiale destinate persoanelor cu dizabilităţi

Reducerea numărului de copii şi tineri din serviciile de tip rezidenţial şi creşterea intrărilor în comunitate reprezintă una dintre priorităţile Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Suceava. Aşa se arată într-o informare a instituţiei sucevene, conform căreia, prin promovarea de parteneriate, dezvoltarea de acţiuni comune împreună cu organizaţiile neguvernamentale, cât şi cu autorităţile publice locale, doar în primele trei trimestre ale anului 2020 din sistemul de protecţie au ieşit 183 de copii şi tineri. În acelaşi obiectiv se încadrează şi extinderea reţelei de asistenţi maternali profesionişti, în judeţul Suceava existând 381 de asistenţi maternali cu copii în plasament. La începutul ultimului trimestru al anului 2020, în evidenţele DGASPC se aflau 1.451 de copii şi tineri care beneficiau de măsuri speciale de protecţie, este vorba despre 576 de copii şi tineri daţi în plasament la asistenţi maternali profesionişti; 330 care se aflau în familia lărgită, iar încă 95 care ajunseseră la persoane şi familii fără grad de rudenie cu beneficiarii respectivi. De servicii de tip rezidenţial din structura DGASPC beneficiau 314 de copii şi tineri, iar 136 de copii şi tineri şi copii erau cuprinşi în serviciile prestate de structuri rezidenţiale private. La cele menţionate se adaugă 116 de copii care sunt beneficiarii serviciilor centrelor de zi şi centrelor de recuperare, precum şi 144 de copii aflaţi sub monitorizarea echipelor mobile.

Potrivit informării DGASPC, în cele dintâi trei trimestre ale anului 2020, 16 copii care au părăsit sistemul de protecţie au beneficiat de serviciile Centrului social cu destinaţie multifuncţională Gura Humorului, iar alţi 52 de copii şi de persoane adulte au avut parte de asistenţă de specialitate în Centrul multifuncţional destinat victimelor violenţei în familie Gura Humorului. În acelaşi timp, 777 de persoane adulte sunt asistate în centre rezidenţiale destinate persoanelor cu handicap, 63 de persoane din aceeaşi categorie fiind beneficiare ale serviciilor centrelor de zi.

Conform sursei citate, în judeţ existau 23.802 de persoane încadrate într-un grad cu handicap, dintre care 2.432 de copii şi 21.370 de adulţi.

În structura DGASPC Suceava funcţionează 41 de servicii de tip rezidenţial, 3 servicii de zi destinate copiilor şi 3 echipe mobile. Acestea sunt însoţite de 11 servicii rezidenţiale pentru persoanele adulte cu dizabilităţi şi două servicii de zi destinate persoanelor din aceeaşi categorie.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariul dvs.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: