Cine-i trezeşte?

Campania electorală a trecut demult, dar comportamentul politicienilor a rămas cantonat în aceleaşi fronturi deschise înainte de 6 decembrie, anul trecut. Nici vorbă să treacă la punerea în aplicare a programelor şi a proiectelor, mai exact, a promisiunilor în baza cărora au câştigat voturile. Singura schimbare, în bine, este dispariţia din peisajul politic a unor dinozauri politici deveniţi cu totul toxici: Victor Ponta, Călin Popescu-Tăriceanu, Traian Băsescu, Nicolae Şerban, Liviu Pleşoianu…, dar locul le-a fost ocupat imediat de Gabriela Firea, Marcel Ciolacu, Adrian Năstase, reactivat în lipsa unor voci credibile ale PSD, Florin Roman, Marcel Vela, Diana Soşoacă, George Simion, Sorin Lavric… Mai multe tabere care se încaieră între ele, uneori încăierarea iţindu-se chiar între membrii aceleiaşi tabere, adică între prieteni şi colegi. Halal!

Nu s-a înţeles deloc lecţia dată de electorat la ultimele alegeri: vorbăria goală, politicăreala, şmecheriile, miştoul, scandalurile, acuzaţiile şi certurile fără sfârşit de o parte şi de alta, schimbarea peste noapte a opţiunilor politice şi scălâmbăiala asta idioată când cu un partid – un lider, când cu altul, uitarea jurământului de la învestire şi a contractului cu alegătorii, evitarea ticăloasă a responsabilităţilor, ca să nu mai zicem şi de pandemie, toate i-au reţinut pe cetăţeni să meargă la vot. De aici motivaţia şchioapă că „toţi sunt la fel“.

După depunerea jurământului de credinţă faţă de patrie, preşedintele i-a îndemnat să guverneze: „la treabă, domnilor!”. Din păcate, în loc de treabă, imediat a început un spectacol dizgraţios şi lamentabil, chiar în formaţiunile de guvernământ, cu excepţia eternă a UDMR: de ce Popescu şi nu Ionescu? De ce Bucureşti şi nu Cluj? De ce el şi nu eu? Şi-au aruncat şi-şi aruncă ocări şi sudalme, omiţându-se că alegerea miniştrilor e atributul prim-ministrului Florin Cîţu, cel ce şi-a asumat o anume echipă, şi a parlamentului care a legitimat-o prin vot. Moment în care singura opţiune firească era să se „treacă la treabă“. Doar nu de altceva au câştigat alegerile. Şi PSD, şi actuala majoritate de guvernământ.

Ce caută Adrian Năstase în ecuaţia aceasta? Ca să ne dăm seama, hai să privim la televiziunile partidului: aici, fostului prim-ministru nu i s-a recunoscut niciodată vreo vină, chiar dacă decizia justiţiei de a-l condamna a fost definitivă, iar comilitonii săi susţin că guvernarea (Iliescu-) Năstase a fost cea mai performantă, cea mai profesionistă, cea mai… (Oare de aceea mai toate dosarele actuale de corupţie şi jaf îşi au originea în guvernarea 2000 – 2004?) Unele voci ale vedetelor jurnalistice voiculesciene îl şi văd pe Năstase în fruntea partidului lor de suflet, PSD. Bat şaua să priceapă viitorul congres. Iar de aici până la Palatul Victoria a mai rămas numai un pârleaz. Pe care, însă, se pregătesc să-l sară şi alţii, gata de detentă fiind fostul „primar general al României“. Semn că bălăcăreala va continua nestingherită.

Nu ştiu cine îi va trezi la realitate, fiindcă actuala legislatură se încheie abia în decembrie 2024, an în care vom avea şi alegeri locale, şi parlamentare, şi prezidenţiale. Iar tendinţele actuale se vor accentua dacă nu se va pune punct băşcăliei faţă de activitatea parlamentară şi guvernamentală. Deja cota încrederii populaţiei în principala instituţie a statului, Parlamentul, e alarmantă.

Peste toate, avem anul acesta de trecut prin două crize, ambele ameninţătoare: criza pandemică, în încercarea de a o stopa cu ajutorul vaccinului, şi criza economică, cu tot cu cele 80 de miliarde de euro de la UE, bani care trebuie puşi în operă deîndată, dar proiecte fundamentate – pauză. Ca să nu mai amintesc de nenorocirea provocată de pandemie sistemului naţional de educaţie.

Aşadar, defazare – între ce doresc poporenii şi ce fac politicienii când nu fac mai nimic pentru ţară. Filmul acesta se joacă de mulţi ani cu o pasiune diabolică, dar acum cuţitul a ajuns la os. Este nevoie de un duş rece, de ceva sau cineva care să-i trezească la realitate. Iar acel ceva ar putea veni de la educaţie: profesorii să nu mai treacă loazele care, nu ştiu cum se face, dar năzuiesc spre politică şi funcţii înalte…

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: