550 de ani de la zidirea bisericii boierilor Şendrea (1470-2020)

Sărbătorim memoria celor care în urmă cu 550 de ani au ridicat acest locaş al lui Iisus Hristos şi al lui Dumnezeu.

Acum comemorăm memoria boierilor Alexandru şi Nicolae Şendrea ctitorii bisericii, astăzi „Cuvioasa Parascheva” din Dolheştii Mari, boieri de aleasă ţinută morală, nobili la suflet.

În acest sat, în această aşezare minunată, în acest paradis dăruit de Bunul Dumnezeu s-au găsit urme arheologice de prin 1900 – 1700 î. Hr.

Biserica este certificatul de naştere în credinţa ortodoxă a comunităţii dolheştene.

De la prima atestare documentară, din 1395 (au trecut 625 de ani), până în zilele noastre, satul Dolheştii Mari are o istorie încărcată de fapte eroice.

Familia boierilor Şendrea are o poveste frumoasă şi mare din timpuri grele, când asupra caselor ţărăneşti năvăleau ca lăcustele duşmanii din afara ţării.

Familia Şendrea, amintită în documente înainte de 1395, era aşezată în satul Dolheştii Mari, unde au construit un conac boieresc pe terenul de astăzi al şcolii. Numele familiei Şendrea se leagă de ridicarea în 1470 a monumentului bisericesc, în apropierea conacului, în centrul satului, care dăinuie de 550 de ani.

Călătoresc în trecut, îi văd pe boierii Şendrea fericiţi de gestul nostru de a-i sărbători. Bat clopotele, sună toaca, ne întâlnim cu nobili ziditori ai bisericii. Demult nu am mai simţit atâta libertate în trup, atâta fericire în suflet, atâta pace interioară şi echilibru! Suntem într-un centru duhovnicesc înfloritor.

Vă mulţumesc pentru plăcerea de a fi împreună, martori la acest superb eveniment, 550 de ani de la o faptă de înălţare, zidire a bisericii.

Poate că nicio altă sărbătoare creştinească nu reuşeşte să strângă lumea laolaltă aşa cum o face sărbătoarea dedicată bisericii noastre ortodoxe la 550 de ani de existenţă.

În acest aer parcă îmbălsămat de credinţă pluteşte ceva, o căldură care ne dezgheaţă inimile, o lumină ca cea dată de razele soarelui. E greu să spui ce se întâmplă, dar e limpede că toată mulţimea simte ceva.

La marea sărbătoare Iisus coboară în sat la noi, printre noi. Sărbătoare sfântă, atât de sfântă că nu îţi poţi închipui o bucurie mai mare pe pământ. Eu cred că astăzi chiar coboară Iisus pe pământ, în sat, printre noi. E o taină a noastră, suntem oameni simpli…

Cu adâncă şi curată trăire ne întâlnim cu boierii Şendrea. În semn de recunoştinţă ne alinăm dorul de cei plecaţi şi celebrăm împreună marea sărbătoare de 550 de ani de credinţă ortodoxă.

Biserica ne dă putere de a fi mai buni în viaţă.

Vorbind despre biserica boierilor, vorbim despre botez, despre Sfânta cununie, despre întristarea dureroasă a înmormântării celor dragi, vorbim despre zecile de preoţi care au slujit şi slujesc pe Dumnezeu.

Ne încredem în Dumnezeu, nu ne pierdem nădejdea în El şi vom fi alături!

În nopţile Crăciunului, cele mai luminate nopţi de peste ani, universul a aşteptat semnul Stelei pentru a porni în Lunga Călătorie spre Vitleem. La miezul nopţii, cântecul îngerilor vestind minunea Naşterii Sfinte a răsunat până sus, peste păduri şi dealuri, în glas de bucurie pentru toţi şi toate – miracol al lumii creştine dătător de lumină îndelungată, de bucurie strălucitoare şi de adâncă pace sufletească.

Această minune a creştinătăţii, plină de emoţii, au trăit-o şi o trăiesc oamenii şi comunitatea dolheşteană în fiecare an, în frunte cu zeci de preoţi care au fost şi care sunt.

Slavă şi nemurire boierilor Şendrea, care au zidit acest locaş al lui Dumnezeu în acest paradis în care trăim şi muncim!

Să ne aducem aminte de părinţi, bunici, fraţi, surori, să le cinstim memoria, să păstrăm cu pietate figurile marilor boieri Şendrea, să le mulţumim pentru gestul nobil de a ne lăsa moştenire un locaş sfânt a lui Dumnezeu!

VALERIU SANDOVICI

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: