Tot la plug…

Consiliul Judeţean Suceava şi al său Centru Cultural „Bucovina” ne-au propus, la sfârşit de an 2020, în cadrul ştiutului program „Crăciun în Bucovina”, un straşnic „Pluguşor din Bucovina”, filmat în decor de autentică iarnă şi cu personaje în straie de autentică tradiţie, pe care şi noi, „Crai nou”, l-am retransmis online… Prilej ca o mulţime de suceveni de acasă şi de la depărtare de case să se bucure de o urare în stil strămoşesc într-un final de an cam trist şi cam cu griji, într-un context în care nu mulţi au mai avut şansa de a fi uraţi ca odinioară şi ca mai an, din pricina ştiută. De altfel, dacă prin sate urătorii n-au chiar lipsit (mai ales cei de la categoriile juniorilor), prin târgurile noastre ultimele ceasuri din 2020 s-au scurs cam tăcute, iar înainte ca focurile de artificii să trosnească şi să lumineze cerul, doar luminile roş-albastre ale autovehiculelor autorităţilor în misiune au aruncat umbre colorate pe pereţii şi ferestrele clădirilor pe care clipeau luminiţele cu care proprietarii au întâmpinat sărbătorile…

…Cât priveşte pluguşoarele de sezon, s-a putut observa că n-ar mai fi fost ele pluguşoare dacă nu s-ar fi făcut vorbire despre pluguri şi despre brazde, deşi plugarii evocaţi s-au ascuns de tot în amintiri şi poveşti. Cum altfel? Dar metafora a rămas de actualitate, poate chiar mai adâncă, mai apăsată. N-avem de ales, e cazul să ne punem cu energie şi efort la treabă, astfel încât, unul cât unul şi împreună, cât ne este cu putinţă, să facem posibilă apropierea de normalitate. De stat, am stat; de-acum să mânăm!

Print Friendly, PDF & Email

Un comentariu

  1. Superba incheiere! Sa manam, mai ales guvernantii…

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: