Pompei

Arheologii au descoperit un fast-food antic, decorat cu fresce

Arheologii au descoperit în Pompei, oraşul îngropat într-o erupţie vulcanică în anul 79 d.Hr., un magazin cu alimente şi băuturi calde, care servea romanilor echivalentul antic al actualului concept „street food”, relatează Reuters.

Cunoscut sub numele de termopolium, local cu băuturi calde în latină, magazinul a fost descoperit în situl Regio V al parcului arheologic, care nu este încă deschis publicului, şi a fost prezentat public sâmbătă.

Urme de alimente vechi de aproape 2.000 de ani au fost găsite în unele vase adânci din teracotă aflate într-o tejghea cu orificii circulare.

Partea din faţă a tejghelei este decorată cu fresce viu colorate, unele reprezentând animale care făceau parte din alimentele vândute, cum ar fi un pui şi două raţe.

„Aceasta este o descoperire extraordinară. Este pentru prima dată când excavăm un întreg termopolium”, a declarat Massimo Ossana, directorul parcului arheologic Pompei.

Arheologii au găsit, de asemenea, un bol de bronz decorat, cunoscut sub numele de patera, vase ceramice folosite pentru gătitul tocanelor şi supelor, recipiente pentru vin şi amfore.

Pompei se află la 23 km sud-est de Napoli şi găzduia aproximativ 13.000 de oameni când a fost îngropat sub cenuşa vulcanică rezultată din erupţia echivalentă cu mai multe bombe atomice.

Valeria Amoretti, antropolog, a spus că în vase au fost găsite urme de carne de porc, peşte, melci şi carne de vită, o „mărturie pentru marea varietate de produse de origine animală folosite la prepararea felurilor”.

Aproximativ două treimi din oraşul antic, întins pe 66 de hectare au fost descoperite.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: