Pentru copiii din centrele de plasament de tip vechi „Speranţa” şi „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril”

Hope and Homes for Children a deschis două case de tip familial şi trei apartamente la Suceava, Gura Humorului, Fălticeni şi Solca

Fundaţia Hope and Homes for Children a anunţat, la 15 decembrie, că a deschis două case de tip familial şi a renovat trei apartamente, susţinând astfel închiderea ultimelor două centre de plasament din judeţul Suceava, cu o valoare totală a intervenţiilor de 470.000 de euro, la care a contribuit City Insurance, a Fundaţiei Saint-Gobain şi a Velux Foundations.

Astfel, cei 29 de copii s-au mutat deja, din Centrul de Plasament „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” Solca şi din Centrul de Plasament „Speranţa” Suceava, în cele cinci locuinţe noi care vor fi pentru ei „acasă” de acum încolo. Mobilarea şi decorarea locuinţelor a fost făcută cu sprijinul JYSK România.

Fundaţia susţine închiderea celor două instituţii de tip vechi începând cu 2017, în parteneriat cu DGASPC Suceava şi cu Consiliul Judeţean Suceava, iar din 2011 implementează în judeţ programele de prevenire a separării copilului de familie, de reintegrare a copiilor în familii şi de inserţie socio-profesională a tinerilor ieşiţi din grija statului.

Pentru închiderea Centrului de Plasament „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” a fost necesară construcţia a două case de tip familial. Una dintre case, ridicată în Solca prin susţinerea City Insurance, a primit recent 12 copii şi tineri între 6 şi 18 ani, majoritatea grupe de fraţi – în cazul cărora planul de mutare a fost gândit special pentru ca ei să rămână împreună. City Insurance s-a alăturat Hope and Homes for Children şi susţine programul desfăşurat de Fundaţie – de închidere a instituţiilor de tip vechi – din anul 2018, prin finanţarea construirii a două case de tip familial – cea nou deschisă în Solca, iar a doua, în Oradea (pentru care sunt în curs lucrările de construcţie).

Închiderea Centrului de Plasament „Speranţa” a fost posibilă şi cu susţinerea Fundaţiei Saint-Gobain, prin renovarea completă a trei apartamente familiale din Suceava, Gura Humorului şi Fălticeni, aflate în proprietatea DGASPC Suceava. Recent, 15 copii şi tineri din Centrul de Plasament „Speranţa” s-au mutat în noile apartamente, câte cinci copii în fiecare locuinţă. Ca şi în cazul caselor de tip familial, copiii care au părăsit centrul „Speranţa” împart acum un spaţiu cald şi intim, unde vor deprinde abilităţi de organizare şi de asumare a unor responsabilităţi specifice unei atmosfere de familie. Parteneriatul dintre Fundaţia Saint-Gobain şi Hope and Homes for Children este axat pe închiderea centrelor de plasament de tip vechi şi a început în anul 2018.

„Ne bucurăm că, alături de partenerii noştri de la Hope and Homes for Children, am făcut posibilă mutarea copiilor din Centrul de Plasament «Speranţa» în trei apartamente sociale complet renovate şi utilate. În acest fel, am reuşit să le oferim celor 15 copii şi tineri aflaţi în centrul de plasament acces la un spaţiu de locuit sigur, confortabil, eficient energetic şi prietenos cu mediul înconjurător, pe care să îl numească «acasă». Implicarea noastră într-un astfel de proiect este un răspuns firesc la o nevoie stringentă a societăţii şi suntem încântaţi că am putut contribui la încetarea instituţionalizării copiilor şi tinerilor aflaţi într-o situaţie vulnerabilă” a declarat Ovidiu Păscuţiu, CEO al Grupului Saint-Gobain în România.

Prin facilitarea accesului la servicii alternative de protecţie, Fundaţia Saint-Gobain şi City Insurance contribuie, alături de Hope and Homes for Children, la finalizarea procesului de închidere a instituţiilor de tip vechi din judeţ, implementat de DGASPC Suceava şi Consiliul Judeţean Suceava. În acest moment, copiii care au părăsit centrele de plasament locuiesc în cele 17 apartamente şi 18 case de tip familial din judeţ, în grija asistenţilor maternali profesionişti sau la rude.

„Mulţumim, Hope and Homes for Children! Cu toate că anul 2020 va intra în istoria omenirii ca an pandemic care ne-a marcat făcându-ne mai puternici şi mai uniţi, încă de la începutul pandemiei, pentru noi, ca instituţie, acest an va rămâne cu o dublă semnificaţie, pentru că, după 23 de ani de la înfiinţare ca direcţie de protecţie a copilului, am reuşit în acest an să închidem ultimele două centre de plasament clasice pentru copii. Acest ultim proces de dezinstituţionalizare pe partea de protecţie a copilului nu ar fi fost posibil fără implicarea specialiştilor de la Hope and Homes for Children, care ne sunt alături încă din anul 2011. Le transmitem aprecierile şi întreaga noastră recunoştinţă!” a declarat Georgeta Nadia Creţuleac, director executiv al DGASPC Suceava.

Începând cu anul 2011, prin Programul de Prevenire a Separării Copilului de Familie, 748 de copii din judeţul Suceava au fost ajutaţi să rămână alături de părinţii lor, prin intervenţiile Hope and Homes for Children, 93 de copii au fost reintegraţi în familiile lor, iar 91 de tineri au fost susţinuţi de Fundaţie să iasă din sistemul de protecţie şi să devină independenţi.

„De 9 ani încoace, în Suceava, am schimbat în bine viaţa a 1.000 de copii. Asta înseamnă că i-am sprijinit să rămână împreună cu părinţii lor, i-am dus înapoi în familiile lor, i-am ajutat să poată trăi independent pe cei deja deveniţi tineri adulţi, sau i-am scos din instituţii, oferindu-le case şi apartamente de tip familial. Astfel de schimbări fundamentale şi definitive nu pot fi realizate decât împreună cu partenerii noştri. Le suntem recunoscători, pentru că prin ei facem mai bună ţara în care trăim, salvându-i viitorul de la excluziune şi alienare” a declarat Ştefan Dărăbuş, Ph.D., director global de programe, Hope and Homes for Children. (Comunicat de presă)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI