Nelu Tătaru:

Vaccinarea nu împiedică reinfectarea, dar foma de boală va fi mai uşoară

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat, ieri, că vaccinarea împotriva Covid-19 nu înseamnă că imunizarea e completă. Diferenţa va fi dată de faptul că, având anticorpi, virusul nu va mai fi agresiv.

Întrebat cum va fi gestionată situaţia, în contextul în care mulţi vor refuza vaccinarea, ministrul Nelu Tătaru a spus, la Digi 24, că se va ajunge la situaţia în care 60 – 70% din populaţie va avea anticorpi.

„Vaccinarea nu împiedică reinfectarea, numai că ajungem la acel moment în care putem face cel mult o formă uşoară sau asimptomatică de boală. (…) Rămân aceleaşi precauţii, dar ajungem la acea imunizare în care 60 – 70% din populaţie prezintă anticorpi şi nu vom avea acelaşi număr de boli exprimate clinic sau acelaşi număr de decese”, a spus Tătaru.

Tătaru a explicat că pot să se imunizeze cei care nu au boala în momentul administrării serului.

„Dacă nu au în acel moment boala se pot vaccina. În acest moment vaccinarea se face şi la cei care au avut şi la cei care nu au avut boala, dar nu se face la cei care trec prin boală în momentul vaccinării”, a explicat Nelu Tătaru.

Ne gândim la centre de vaccinare mari, la Romexpo şi Arena Naţională

Ministrul Nelu Tătaru a spus, ieri, la Digi24, că în perioada dintre Crăciun şi Revelion va veni o prima tranşă „simbolică” de 10.000 de doze de vaccin anti-Covid-19, care înseamnă vaccinare şi rapel pentru 5.000 de persoane.

„Le vom dirija către secţiile de boli infecţioase (…) Primii care au intrat în luptă şi ultimii care vor ieşi. Dozele reprezintă momentul în care toată lumea din Uniunea Europeană începe campania de vaccinare”, a spus Tătaru.

Va urma o nouă tranşă de 600.000 de doze, pentru 300.000 de vaccinări şi rapel, apoi, la fel, în a doua lună, urmând ca populaţia generală să intre la vaccinare din martie-aprilie, până în luna iunie.

Tătaru a spus că preconizează că vor fi create centre mari de vaccinare, cu 50 de cabinete, la Romexpo şi Arena Naţională.

„Medicul verifică bolile, verifică posibila stare alergică, iar apoi va mai fi o altă zonă post-vaccinare, unde cel căruia i s-a administrat vaccin rămâne 15 minute pentru a putea fi supravegheat şi evaluat, să nu avem evenimente sau simptomatologie negativă”, a mai spus Nelu Tătaru.

Ministrul a mai afirmat că depozitul central unde vor ajunge dozele de vaccin va fi Institutul Cantacuzino, unde există 10 congelatoare mari. Alte şase centre regionale sunt dispuse în ţară.

Pfizer asigura acest transport cu maşini proprii, în care sunt respectate condiţiile transport, potrivit demnitarului.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: