Senatorul PSD Ioan Stan solicită Ministerului Economiei să aibă în vedere consecinţele închiderii activităţii miniere la EM Crucea

> El se referă atât la forţa de muncă, cât şi la transferul unor imobile către autoritatea locală

Preşedintele PSD Suceava, senatorul Ioan Stan, a solicitat ministrului Economiei, Virgil Popescu, printr-o interpelare, să aibă în vedere mai multe aspecte care vor decurge din închiderea activităţii miniere la EM Crucea.

„Închiderea de către Compania Naţională a Uraniului SA Bucureşti a activităţii miniere la Crucea – Botuşana, datorată epuizării zăcământului, produce într-o zonă slab dezvoltată a judeţului Suceava probleme deosebite, pornind de la cele sociale până la cele economice” a arătat senatorul.

La mina din Crucea mai lucrează 212 persoane

El a adăugat că, în acest moment, la mina din Crucea mai există 212 angajaţi care provin din toată zona, mai precis din localităţile Crucea, Broşteni, Borca, Farcaşa Poiana Teiului, Dorna Arini, Panaci, Şaru Dornei, Vatra Dornei, Ostra Stulpicani, Frasin şi Gura Humorului.

„Deschiderea exploatărilor uranifere din judeţele învecinate, cea de la Grinţieş (Neamţ) şi Tulgheş (Harghita), ar crea, după estimările specialiştilor, peste 500 de locuri de muncă, locuri care ar putea fi ocupate în parte de cei care vor fi disponibilizaţi de la actuala exploatare Crucea” a spus Ioan Stan.

El a menţionat că deschiderea acestor mine se poate face doar în condiţiile în care Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri ia decizia finanţării investiţiei necesare şi solicită să afle care este orizontul de timp al începerii investiţiei pentru deschiderea exploatărilor Grinţieş – Tulgheş.

„Deoarece Compania Naţională a Uraniului SA nu a plătit taxele şi impozitele aferente anilor 2019 şi 2020, acestea cifrându-se la 580.000 lei (5,8 miliarde lei vechi) către unitatea administrativ-teritorială Crucea şi, respectiv, 320.000 lei (3,2 miliarde lei vechi) către unitatea administrativ-teritorială Ostra, vă solicit implicarea dumneavoastră şi a ministerului pentru achitarea acestor datorii.

Totodată, având în vedere că prin intermediul procesului de ecologizare a zonei din perimetrul exploatării din localitatea Crucea se prevede demolarea actualelor clădiri administrative precum şi a altor imobile care prezintă interes local (reţeaua de alimentare cu apă), vă adresez, stimate domnule ministru, rugămintea de a dispune măsurile necesare astfel încât aceste imobile să fie preluate de către Primăria Crucea” a mai transmis Ioan Stan. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: