Preţul de producere a energiei termice în centrala pe biomasă a Bioenergy scade cu aproape o cincime

> Dacă ANRE va decide şi scăderea tarifului de transport şi distribuţie de către Thermonet, „municipalitatea va plăti mai puţini bani pentru subvenţii la termoficare”

 Preţul energiei termice livrate la gardul centralei în cogenerare de înaltă eficienţă a societăţii comerciale a Bioenergy Suceava scade. Anunţul a fost făcut ieri de Ion Lungu, primarul municipiului Suceava, care a spus că decizia este a Autorităţii Naţionale pentru Reglementare în domeniul Energiei Electrice (ANRE).

„Este o veste bună de la ANRE. A scăzut preţul gigacaloriei la gardul centralei Bioenergy de la 196,51 de lei la 159,23 de lei, însemnând că acesta este mai mic cu 37,21 de lei, adică cu 19,6%. Rezultă că acolo lucrurile merg într-o direcţie bună. S-a întâmplat acest lucru pentru că, la fel ca în iarna trecută, şi în cea în curs se merge exclusiv pe biomasă, fapt care ne bucură, deoarece scad costurile” a reliefat ocupantul fotoliului administrativ din Areni.

Lungu a ţinut să specifice că, deocamdată, în cauză este doar preţul de producere a gigacaloriei, ANRE urmând a reglementa şi tariful pentru transportul, distribuirea şi furnizarea agentului termic de către prestatorul Thermonet.

„Cele două tarife fac preţul total. În funcţie de aceasta vom vedea dacă va scădea preţul gigacaloriei, ceea ce va însemna că municipalitatea va plăti mai puţini bani pentru subvenţii la termoficare” a punctat edilul-şef.

Lungu a mai arătat că Primăria pregăteşte un proiect cu finanţare europeană nerambursabilă pentru reabilitarea diferenţei de 60% din sistemul centralizat de transport, distribuire şi furnizare a energiei electrice. În acest sens, în urma unei licitaţii, consultanţa este asigurată de o firmă din Danemarca.

„Sunt optimist că în acest mandat vom reabilita în totalitate reţelele de transport şi distribuţie, astfel încât să avem un serviciu civilizat şi cu preţuri suportabile pentru populaţie” a declarat Ion Lungu.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: