Doi falşi afacerişti suceveni şi complicii lor, judecaţi pentru infracţiuni economice grave

Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava a anunţat, marţi, că a trimis în judecată, în stare de libertate, patru persoane (două femei şi doi bărbaţi) învinuite de comiterea unei serii de infracţiuni economice grave.

Potrivit sursei citate, din cei patru, un bărbat şi o femeie au fost trimişi în judecată pentru patru infracţiuni, respectiv delapidare cu consecinţe deosebit de grave (în cazul bărbatului şi delapidare în cazul femeii), bancrută frauduloasă, înşelăciune în formă continuată şi infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Procurori arată că bărbatul în cauză ar fi cauzat un prejudiciu de 2.353.437,6 lei în dauna Societăţii Comerciale W. SRL din Suceava, care avea ca obiect comercializarea de materiale de construcţii, iar cei doi ar fi înşelat 103 persoane.

Celelalte două persoane vor fi judecate pentru săvârşirea infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Cum au fost comise infracţiunile?

În ceea ce priveşte infracţiunea de delapidare, din probatoriul administrat în cursul urmăririi penale rezultă că în perioada 1.01.2016 – 31.12.2017, principalul învinuit avea calitatea de administrator faptic până la 18.05.2017, şi apoi administrator şi în drept al SC W SRL Suceava, iar femeia îi era complice şi avea calitatea de administrator în drept şi faptic până la data de 18.05.2017, iar ulterior cea de director general al SC W SRL.

Astfel, cei doi au scos fără drept şi şi-au însuşit, în interes personal, din gestiunea firmei SC W SRL, suma totală de 1.732.632,59 lei – prin remiterea efectivă de către bărbat, fără drept, a sumei respective, către femeie, justificând scoaterea sumei din gestiunea societăţii sub falsul pretext că această sumă ar fi constituit obiectul restituirii unor împrumuturi, către un asociat, adică celălalt bărbat ajuns pe banca acuzaţiilor.

Procurorii au stabilit că împrumuturile au fost fictive, adică suma de bani menţionată nu a fost niciodată împrumutată ori oferită cu alt titlu societăţii în cauză.

Pe lângă asta, cei doi complici principali au scos fără drept şi, respectiv, şi-au însuşit suma totală de 133.200 lei prin retrageri succesive în numerar şi din bancă, disimulând operaţiunile de retragere fără drept cu ajutorul unor facturi emise de furnizori de materiale.

Cu alte cuvinte, tranzacţiile erau înregistrate în evidenţa contabilă ca fiind achitate în numerar prin nişte chitanţe care dădeau aparenţa unor operaţiuni de achiziţie de marfă de la diferiţi furnizorii.

Totodată, bărbatul a mai retras din gestiunea firmei 149.605,01 lei care figurau ca lichidităţi în contabilitatea firmei SC W SRL Suceava şi şi-a însuşit zece maşini în valoare de 338.000 lei, vânzându-le fictiv către celălalt bărbat din dosar.

Astfel, în total, bărbatul, cu ajutorul femeii, a cauzat un prejudiciu total de 2.353.437,6 lei patrimoniului societăţii SC W SRL Suceava.

În perioada 1.01.2016 – 31.12.2017, acelaşi bărbat, împreună cu femeia, au înregistrat în evidenţa contabilă a societăţii următoarele: operaţiunea de plată a sumei totale de 1.732.632,59 lei către femeie, justificată scriptic sub pretextul de „restituiri aport asociaţi”, sumă care în realitate nu a fost niciodată împrumutată, şi operaţiunea de plată a sumei de 2.014.951,50 lei (echivalentul sumei de 441.000 euro, raportat la cursul valutar al acelui interval de timp). Aceasta era grupată în 23 de plăţi distincte, în baza a 23 de chitanţe aferente, către SC B SRO din Cehia, cu titlu de „avans linie de producţie profele metalice”, deşi firma cehă era radiată încă din 2015. Mai mult decât atât, s-a acţionat în scopul creării apariţiei unei evidente stări de insolvenţă a SC W SRL Suceava şi al fraudării intereselor a celor 103 de creditori ai societăţii, care au achitat în avans 1.462.283,94 lei pentru nişte materiale de construcţie pe care nu le-au primit niciodată.

În acelaşi timp, cei doi complici au lăsat firma total fără bani, fapt ce îngreunează posibilităţii legale ale creditorilor de recuperare a debitelor.

Prin acţiunile lor, cei doi complici au înşelat cei 103 creditori a firmei (clienţi) din judeţele Suceava şi Botoşani, care au contractat cu bună-credinţă achiziţia de diferite materiale de construcţii şi au achitat efectiv, în avans, pentru acestea, suma totală de 1.462.283,94 lei, însă nu au primit în schimb niciun bun.

În timpul activităţii, persoanele menţionate au întocmit diferite acte fictive pentru a ascunde urmele activităţii infracţionale prezentate mai sus, ca de exemplu procese-verbale de predare-primire.

În acest proces au fost implicate şi celelalte două persoane. Potrivit actelor, ambele ar fi predat mii de lei firmei (în total aprox. 200 mii), însă doar pe hârtie, înscrisele contrafăcute fiind semnate şi de cei doi.

Sechestrul şi judecata

Procurorii suceveni au ţinut să menţioneze că toate bunurile mobile şi imobile (în valoare de 864.577 lei) ale pretinşilor afacerişti au fost plasate sub sechestru pentru garantarea reparării pagubelor produse prin activitatea infracţională, precum şi pentru garantarea executării pedepsei amenzii şi a cheltuielilor judiciare.

Cauza a fost instrumentată de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava împreună cu poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava – Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice, iar dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Tribunalului Suceava. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: