Valeriu Gheorghiţă:

Primele 10.000 de doze de vaccin anti-Covid, aşteptate în România după Crăciun

Primele 10.000 de doze de vaccin anti-Covid sunt aşteptate în România între Crăciun şi Revelion, fiind vorba despre o „tranşă simbolică”, însă din ianuarie sosesc alte 600.000 de doze, spune preşedintele Comitetului Naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea.

Întrebat, la Digi24, când ar urma să ajungă vaccinul în România, medicul Valeriu Gheorghiţă a răspuns că, în cazul în care autorizarea de punere pe piaţă va fi eliberată pe 23 decembrie, probabil că între Crăciun şi Anul Nou vor fi livrate primele doze de vaccin în România şi poate începe efectiv vaccinarea destinată în primul rând personalului medical din spitalele din linia întâi.

Din momentul livrării, vaccinul se poate administra la un interval de o zi – două, a adăugat preşedintele Comitetului Naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea.

Întrebare dacă există o cifră exactă în privinţa dozelor, Valeriu Gheorghiţă a răspuns: „Avem o estimare legată de compania Pfizer. Din momentul în care va primi autorizarea vorbim de o tranşă iniţială de până în 10.000 de doze de vaccin, ceea ce înseamnă aproape 5.000 de persoane care pot fi vaccinate, dar aceasta este o tranşă simbolică, care va fi distribuită în aceeaşi zi în toate cele 27 de ţări membre ale Uniunii Europene, însă din ianuarie vor fi livrate celelalte doze. Practic, pentru ianuarie ar trebui să primim circa 600.000 de doze, care ajung pentru 300.000 de persoane, ulterior această cantitate creşte de la o lună la alta”.

În ce priveşte pregătirea centrelor de vaccinare, medicul a afirmat că la nivelul Institutului Cantacuzino, din punctul de vedere al dotărilor şi al spaţiilor de stocare, lucrurile sunt aproape finalizate. Sunt pregătite şi camerele de stocare, iar în ţară începe distribuirea congelatoarelor de la sfârşitul acestei săptămâni şi va continua săptămâna următoare.

Cel târziu joi va fi finalizată lista centrelor.

„Prefer mai puţine centre şi mai bine organizate decât centre mici, fragmentate, în care se desfăşoară activitatea cu greutate şi care să aibă un număr mic de persoane. Acest lucru îngreunează lanţul de distribuţie foarte mult”, a spus medicul.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: