Activistul de mediu Tiberiu Boşutar:

Pentru a opri furtul de lemn nu hăituieşti agentul economic, ci trebuie să elimini corupţia din sistem

Activistul de mediu sucevean Tiberiu Boşutar a declarat recent la News Bucovina, că, în ceea ce priveşte situaţia din domeniul forestier, furtul de lemne va putea fi diminuat dacă se elimină corupţia din sistem, nu prin hăituirea agenţilor economici care au ca scop profitul.

„Eu nu vreau să raportăm furturile de lemn din România la bătaia noastră. Noi avem certitudinea că se fură lemne în România, câteva zeci de milioane de metri cubi. Asta au confirmat-o nişte instituţii. Faptul că mai luăm noi un topor în cap e regretabil şi asta ţine de educaţia noastră, dar nu are legătură cu furturile de lemn” a declarat Boşutar.

Autorităţile trebuie să se sesizeze nu doar când activistul de mediu ia bătaie

El a spus că ar trebui să se sesizeze autorităţile centrale şi prefectul, mai ales când arată sute de cioate nemarcate, când are tiruri cu cherestea fără acte în spatele lui şi nu doar când ia bătaie.

„Asta că luăm bătaie ţine de educaţia fiecăruia. Nu-i normal să luăm bătaie, dar s-a luat bătaie şi la discotecă şi se pleacă cu sânge şi din discotecă, dar nu-i bagă nimeni în seamă” a spus activistul de mediu sucevean.

El a subliniat că importantă este discuţia despre stoparea furtului de lemne.

„Trebuie să discutăm despre faptul că sectorul forestier e pe chituci. De ce facem circ, de ce vindem circ, de ce atâta importanţă pentru circ? Mi-a dat un pumn, îl dau în judecată şi vedem ce decide judecătorul. Noi vorbim de circa 20 de milioane de metri cubi de lemn care se fură anual, vorbim despre un sector care e pe chituci, vorbim de oameni care îşi pierd locul de muncă. Când vorbim despre agentul economic care activează în sectorul forestier, chiar dacă ei sunt acuzaţi toţi, noi nu putem omorî albinele pentru că înţeapă” a spus Boşutar.

El a arătat că agentul economic, prin firea lui, profită, e speculant, pentru că dacă nu era se făcea pictor. „Dacă bariera e deschisă, dacă pădurarul îţi mai pune pe lângă cei 50 de copaci pe care i-ai cumpărat încă 50 la jumătate de preţ, asta îl interesează ca să genereze profit. Dacă nu avem un arbitru corect care atunci când identifică un furt să îl facă pe agentul economic să îl usture, să se gândească de două ori dacă să încarce camionul ăla, agentul economic va continua să fure” a spus Boşutar.

Eu sunt apărătorul pădurii, nu al asfaltului

Activistul de mediu spune că trebuie făcut în aşa fel încât să fie îngrădit agentul economic, astfel încât dacă se abate de la calea legală să îl coste foarte scump.

„Noi scoatem în evidenţă că m-a bătut, m-a împins. Păi şi pe mine m-au bătut, mi-au spart cu topoarele maşina” a spus Boşutar, care a arătat că a fost dat în judecată şi de secretarul de stat Gelu Puiu şi de familia lui pentru că se simt lezaţi, şi îmi cer 1,5 milioane de lei despăgubiri.

„Eu sunt activist de mediu. Pe mine nu mă interesează asfaltul că depăşeşte camionul tonajul pentru că depăşeşte tonajul şi la piatră şi la porumb şi la grâu. Toate depăşesc. Acolo e alt departament. Şi aia e o ilegalitate, şi aia trebuie oprită. Trebuie făcut un ONG care să se ocupe de asfalt şi să scrie «Apărătorul asfaltului». Eu sunt apărătorul pădurii, iar pădurea se poate apăra dacă împiedicăm tăierile ilegale şi nu dacă hăituim agenţii economici” a spus Boşutar.

El consideră că agenţii economici trebuie puşi la muncă.

„Sunt foarte puţini oameni în România care mai vor să muncească. Îi hăituim şi pe ăştia? Ştiţi ce înseamnă o zi de muncă în pădure? Zece ore să stai în frig, pe macara sau TAF, iar la 11 noaptea să-l vezi pe Bodnar sau Boşutar că te urmăreşte şi iei în calcul că mai stai zece ore să descarci maşina, să dai cu subsemnatul. Atunci, să iasă foc din cauciucuri, o bagi în ogradă, o predai la agentul economic, la patron şi îi spui să-şi bată el capul cu Bodnar. Trebuie luat în calcul şi asta, pentru că e vorba despre nişte oameni care lucrează într-un mediu foarte greu” a spus Boşutar.

„Un hoţ de aer”

El a menţionat că, acum, la Suceava, s-au scos la licitaţie câteva sute de metri cubi de lemn pe care trebuie să-i cumpere „un hoţ de aer” cum spun ONG-urile.

„Da, el trebuie să-l cumpere, să-l taie, pentru că avem nevoie de astereală, de băncuţă de scăunel. Lemnul este un material de construcţii nobil şi trebuie să respectăm oamenii, nu să facem circ şi să spunem că fură aerul. Ce aer fură? Este lemn care trebuie tăiat. Trebuie oprit mecanismul care face posibil să se fure lemn” a declarat Boşutar.

El a amintit că, oricât de cinstit e agentul economic, dacă i se pune la dispoziţie lemn la preţ mai mic, îl ia, pentru că vrea să facă profit.

„La albine, dacă pui lângă stup un sac cu zahăr, albina, care este cinstită, va intra şi în sac. Dacă atâta lemn fără acte există pe piaţă, agentul economic îl cumpără pe lângă ce cumpără cu acte” a spus Boşutar.

El a atras atenţia asupra corupţiei din sistem, care permite ceea ce se întâmplă. Boşutar consideră că aceasta este principala cauză a furtului de lemne. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: