Din zodia ciumei, în zodia coronavirusului (26)

Manageri vs. lideri

Atenţie. Aş vrea să rog persoanele care pierd kilograme să fie puţin mai atente. Că le tot găsesc eu…, de când cu carantina asta!

Bărbaţi. O cercetare recentă a descoperit de ce bărbatul trăieşte mai puţin ca femeia. El este nefericit. Iată motivele. Dacă o pocneşti, se cheamă maltratarea femeii. Dacă te pocneşte ea, e autoapărare. Dacă iei o decizie fără să o întrebi, eşti nesimţit. Dacă ea ia o decizie fără să te consulte, e femeie emancipată. Dacă îi ceri să facă ceva ce nu îi place, e dominare masculină. Dacă te roagă ea, îi faci o favoare. Dacă apreciezi formele unei femei şi lenjeria ei sumară, eşti pervers. Dacă nu, eşti homo… Dacă-i oferi flori, urmăreşti ceva. Dacă nu, eşti măgar. Dacă eşti mândru de realizările tale, eşti plin de tine. Dacă nu, eşti lipsit de ambiţie. Dacă o doare capul, e obosită. Dacă te doare pe tine, n-o mai iubeşti. Dacă vrei să faci dragoste prea des, eşti obsedat. Dacă nu, ai pe altcineva. Şi vă mai întrebaţi de ce mor bărbaţii mai repede…

Cultura (şi pandemia). „Într-o lume care şi-a schimbat (pentru câtă vreme?) modul de a trăi, nu putea să facă excepţie cultura. A fost şi ea afectată în felul ei, mai ales în câteva dintre formele sale de exprimare. Cu predilecţie în cele în care e vorba şi de bani, de mulţi bani, chiar dacă atunci când vorbim de «cultură de consum» e loc pentru multe nuanţe. (…) Nu cred însă că ar trebui percepute ca pierdere culturală spectacolele la limita bâlciului din pieţele oraşelor mari şi mici, concertele, recitalurile la zilele festive, evenimente private (nunţi, botezuri, aniversări, baluri ale absolvenţilor de toate felurile etc.), chiar dacă pentru «prestaţiile» lor unii au pierdut sume importante, la care slujitorii culturii adevărate n-au visat şi nu vor visa vreodată. «Artiştii» antrenaţi în astfel de aranjamente vor recupera însă, nu trebuie să le plângem de milă. În mod normal, când va fi să fie, ar trebui să fie o avalanşă de manifestări culturale – spectacole teatrale, simfonice, dar mai ales lansări de cărţi, expoziţii, într-un soi de febră a recuperărilor. Cultura trebuie să ne reapropie din nou, foamea de hrană spirituală ar trebui să fie mai mare după atâta aşteptare, după săptămâni de privaţiuni. Cultura poate să se manifeste cu mască, nu-i mai poate pune nimeni botniţă, nici cei care au putere, nici cei care sunt ostili, în ignoranţa lor, culturii.” (Nicolae Băciuţ)

Fumat. În condiţiile în care majoritatea medicilor din întreaga lume au avertizat că fumatul este un factor major de comorbiditate, iată că alţi aşa-zişi specialişti fac lobby benevol concernelor care vând „moarte la pachet” afirmând, nici mai mult nici mai puţin, că fumatul este benefic, prevenind răspândirea maladiei secolului. Şi nu o spune un cabinet medical insignifiant, ci prestigioasa „Assistance publique – Hôpitaux de Paris” (AP-HP), care include instituţii medicale publice din Paris şi din împrejurimile capitalei franceze, adică 44 de spitale, fiind astfel una dintre cele mai mari structuri spitaliceşti şi universitare din Europa. Această instituţie asigură pregătirea cadrelor medicale şi tratarea pacienţilor în 52 de ramuri ale medicinei. Are peste 90.000 de angajaţi, între care 15.800 de medici. Lor li se alătură studiile unor medici de la Spitalul Pitié-Salpetriere din Paris, care ar fi ajuns la aceleaşi concluzii, respectiv studii publicate în „New England Journal of Medicine”, din luna martie 2020. Aceştia uită însă să adauge nu ipoteza, ci trista constatare că fumatul omoară mai mulţi oameni decât Covid-19, că în Franţa fumatul rămâne primul factor de mortalitate. (Dan Toma Dulciu)

 Lider. Managerii sunt preocupaţi să facă lucrurile bine. Liderii sunt preocupaţi să facă lucrurile bune.

Remediu(?) Există remedii incredibil de ieftine, care pot ajuta la prevenirea sau tratarea complicaţiilor cauzate de Covid-19? Totul se învârte în jurul unei băuturi tonice care se numeşte Covid Organics şi care conţine în proporţie de peste 60% extract de Artemisia, spune preşedintele Madagascarului, fără să specifice ce tip de Artemisia a fost utilizat. Acelaşi menţionează că tonicul mai conţine şi alte plante medicinale, fără a dezvălui însă nici numele acestora. În Madagascar au fost 165 de pacienţi Covid până acum (la data ştirii – n.red.), toţi au fost trataţi cu acest tonic şi niciunul nu a murit, afirmă şeful statului Madagascar. De asemenea, mai spune că tonicul este foarte util şi în prevenţie. Aşa că acestea ar trebui să fie dovezi suficiente pentru ca băutura cu pricina să fie luată în serios la nivel planetar şi, eventual, introdusă urgent în nişte studii de amploare. Se pare că OMS nu doreşte deloc ca acest remediu naturist anti-Covid să cunoască o largă popularitate, motiv pentru care între această organizaţie, deja perimată ca reputaţie, şi preşedintele Madagascarului s-a declanşat un „război” pe faţă, cu ieşiri ale preşedintelui la televiziunile franceze şi incriminarea OMS-ului pentru că pune piedici utilizării la nivel mondial a unui remediu atât de eficient, ieftin şi la îndemână. (Evz.ro).

 Transmitere. „Medicii din China care au consultat mai mulţi bărbaţi infectaţi cu coronavirus au descoperit că, la o mică parte dintre ei, Covid-19 era prezent în lichidul seminal. Ca urmare, aceştia au declarat că există o şansă (ce-i drept, redusă) de transmitere a virusului pe cale sexuală. Studiul medicilor de la Spitalul Municipal din Shangqiu a analizat 38 de bărbaţi infectaţi cu noul coronavirus. La şase dintre ei (16%), aceştia au descoperit virusul SARS-CoV-2 în lichidul seminal, scria Reuters. Cercetătorii au declarat că, deşi cercetările sunt preliminare şi se bazează pe un eşantion redus, sunt necesare mai multe analize pentru a vedea dacă virusul poate fi transmis pe cale sexuală. Într-un experiment anterior, în care au fost analizaţi 12 pacienţi cu Covid-19 din China, desfăşurat în lunile februarie şi martie, probele de lichid seminal au ieşit negative la testul SARS-CoV-2. Allan Pacey, profesor de andrologie la Sheffield University din Marea Britanie, a declarat că studiile nu pot fi considerate concludente, deoarece au existat unele probleme tehnice în privinţa testării lichidului seminal pentru virusuri. El a spus că prezenţa coronavirusului în lichidul seminal nu a putut arăta dacă virusul este activ şi capabil să determine o infecţie. «Totuşi, nu ar trebui să ne surprindă faptul că virusul care determină Covid-19 este prezent în lichidul seminal al unor pacienţi, deoarece acelaşi lucru s-a întâmplat cu virusuri precum Ebola şi Zika» a declarat Pacey. „Efectele pe termen lung ale SARS-CoV-2 asupra fertilităţii bărbaţilor nu sunt deocamdată cunoscute” a avertizat Lewis.” (Gandul.ro).

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: