Chiar dacă are un buget de patru ori mai mic decât cel al municipiilor reşedinţă din vestul ţării

Suceava „îngheaţă” dările

>„Eu zic că este un lucru bun într-o situaţie critică pentru agenţii economici” evidenţiază primarul Ion Lungu, reamintind că rămâne valabilă şi bonificaţia de 10% pentru plata anticipată >„Sigur, populişti putem fi oricând, dar trebuie să fim şi pragmatici” punctează viceprimarul Lucian Harşovschi, adăugând că, totuşi, obligaţiile trebuie colectate, astfel  încât  să se facă şi investiţii

În această perioadă de criză de sănătate publică, Guvernul face eforturi pentru sprijinirea agenţilor economici, însă, la nivel de teritoriu, măsuri în plus nu pot fi luate decât în limita reglementărilor alocărilor de la „Centru”, susţine primarul municipiului Suceava.

„Atât timp cât nu am primit bani de la Guvern, nu avem posibilitatea de a da şi noi, mai departe, scutiri pentru societăţile comerciale” reliefează edilul-şef sucevean. Lungu spune că unele municipii reşedinţă cu grad dezvoltare mai avansată îşi pot permite să aprobe facilităţi de acest fel, veniturile adunate în vistieria locală fiind mult mai consistente.

„Municipiul Suceava nu se poate compara cu oraşe precum Cluj-Napoca, Timişoara sau altele din vestul ţării, pentru că avem buget de 4-5 ori mai mic”, arată şeful executivului municipal. Cu toate acestea, primarul Lungu ţine să reliefeze că, în contextul epidemiei de Covid-19, taxele şi impozitele locale nu vor fi actualizate cu rata inflaţiei de 3,8%, conform prevederilor legale, ceea ce, adăugat la o neactualizare cu 4,9% în anul precedent,  ar însemna, practic, o diminuare de aproape 10% în doi ani.

„Nu vor fi majorări de taxe şi impozite locale pentru anul 2021, la unele poziţii înregistrându-se chiar diminuări. Însă ponderea o reprezintă menţinerea celor pe proprietate, pe apartament şi autoturism, cele mai uzuale şi mai importante. Eu zic că este un lucru bun într-o situaţie critică pentru agenţii economici” a evidenţiat Ion Lungu, reamintind că, atât în cazul persoanelor fizice, cât şi al persoanelor juridice, rămâne valabilă bonificaţia de 10% pentru achitarea integrală anticipată a obligaţiilor fiscale până la 31 martie.

Pe de altă parte, viceprimarul Lucian Harşovschi a subliniat că, pe alocuri, taxele şi impozitele locale se micşorează, chiar dacă e vorba de doar un leu. Însă, în aceste condiţii, este de părere adjunctul şefului executivului, cu atât mai importantă este achitarea acestor obligaţi care constituie resursă pentru susţinerea investiţiilor din municipiu.

„Ce este mai important, este acea că sucevenii nu vor simţi un efort bugetar în plus faţă de anii precedenţi. Totuşi, taxele şi impozitele locale colectate – dacă le colectăm –, sunt cele din care putem face investiţii, pe lângă cele cu fonduri europene sau cu bani de la Guvern. Sigur, populişti  putem fi oricând, dar trebuie să fim şi pragmatici” a punctat Lucian Harşovschi.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: