Am învins veacul pentru a patra oară !

Primul Război Mondial era pe sfârşite. Omenirea mai avea de suferit încă aproape un an. Condiţiile de trai în ţară erau foarte grele. Undeva, în Bucovina istorică, mai precis în satul Iaslovăţ, în a 25-a zi a lui Brumar, venea pe lume Vasilică, fiul Magdalinei şi al lui Pavel. Parcă a fost blestemată acea zi, pentru că acel copil a avut multe de tras în viaţă. Interesant este că toate aceste încercări l-au oţelit mai tare, lucru dovedit de ce-a trăit acesta în viaţa sa.

S-a căsătorit şi-a avut 8 copii, din care 6 sunt în viaţă. Dintre fraţii şi surorile sale mai trăiesc Maria (98 de ani), Frunzina şi Nicolai,  gemeni (94), şi Casandra (92). Constatăm că este o familie foarte longevivă. Iar copiii săi i-au dăruit 32 de nepoţi, iar aceştia, la rândul lor, 34 de strănepoţi.

„Nimeni nu este mai bogat ca mine – mărturisea recent moşul Vasile – şi toţi mă iubesc foarte mult. Vedeţi c-aproape zilnic este cineva cu mine. Şi eu fac multă treabă pe lângă casă, atât cât pot. Şi pentru această sărbătorire am cosit iarba din ogradă.”

În ziua de 25 noiembrie a.c., la împlinirea celor 103 ani de viaţă, moşul Vasile, pe lângă mulţi dintre membrii neamului său, a fost vizitat de primarul comunei, Ioan Cotoară, directorul căminului cultural, prof. Nicolae Cotoară, şi de prof. Luminiţa Cotoară,  soţia acestuia, precum şi de alţi cetăţeni, printre care şi subsemnatul, din partea SCLRB.

Zi superbă (mă refer la strălucirea soarelui şi la acurateţea cerului), numai bună pentru vizite în aer liber. De aceea moşul ne-a primit în curtea gospodăriei, unde a întins o masă. Pe aceasta primarul a depus un tort mare, pe care s-a scris „La mulţi ani – 103”. Moşul era vădit emoţionat, dar sprinţar, aşa cum îl cunosc încă de la aniversarea unui secol de viaţă, când, trimis de conducerea Cromtel-Tv Rădăuţi, am realizat o emisiune de aproape o oră. Cu mare atenţie, moşul a ascultat ce-au spus pentru el cei care l-au vizitat, normal, cuvinte foarte frumoase despre viaţa sa. De data aceasta nu s-a vorbit despre necazurile pe care le-a întâmpinat de-a lungul celor 103 ani de viaţă, mai ales din prima jumătate a acesteia…

„Moşule, am studiat obştea iazloviceană, am stat de vorbă cu mai mulţi bătrâni ai satului, dar nimeni nu mi-a putut da exemplul unui alt sătean care să fi împlinit o sută de ani, nu să fi trecut peste sută, cum ai făcut dumneata. Eşti singurul cetăţean din istoria comunei noastre  care a trecut de o sută de ani, ba chiar a şi depăşit suta. Eu, în numele consiliului local, care ţi-a aprobat şi această diplomă, precum şi premiul de 1000 de lei, în numele cetăţenilor comunei, dar şi al meu personal şi al familiei mele, îţi urăm sănătate multă, să ai viaţă multă şi să ne povăţuieşti cum se trăieşte echilibrat şi cum trebuie să te comporţi în familie şi în societate. Te felicităm şi pentru că eşti veteran al celui de-al Doilea Război Mondial, armata fiindu-ţi recunoscătoare prin avansarea dumitale la gradul de sublocotenent în rezervă. La vremea respectivă am fost impresionaţi de ceea ce ne-aţi  povestit din război şi din prizonierat. Dumneata ai fost un adevărat model de comportament în societatea noastră, şi nu numai, foarte muncitor, un creştin practicant de excepţie. Tocmai de aceea îţi urăm ani mulţi şi sănătate multă.”

Am păcălit moartea…

Felicitări au fost prezentate şi de prof. Nicolai Cotoară, Dumitru Cozmeniuc şi subsemnatul, ca reprezentant al SCLRB, oferindu-i un buchet de flori şi o carte despre cele două războaie mondiale. Discutând cu el, moşul Vasile mi-a declarat: „Eu am păcălit moartea a patra oară, prima dată când am împlinit o sută de ani, urmând la 101, 102 şi 103 ani. Nu ştiu cât o voi mai putea păcăli. Dar mulţumesc Domnului şi pentru aceşti ani care mi i-a dat. Cred că sunt favorizat de El”.

S-a mai stat la taclale, moşul ne-a mai povestit întâmplări din viaţa lui tumultuoasă, de fiecare dată neuitând să mulţumească Domnului chiar şi pentru ceea ce i s-a întâmplat, punând totul pe faptul că prin toate acestea îl pune la încercare.  A fost o aniversare foarte frumoasă, aşa cum am dori să mai avem. I-am promis moşului că voi mai realiza o emisiune cu el, pentru că am constatat că mai are multe de povestit.

A consemnat
p
rof. GH. DOLINSKI
Foto: prof. N. COTOARĂ

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: