Fantezie

Somnul

Cândva, zeul somnului, Hypnos, fiul întunericului şi al nopţii, era cel mai puternic dintre zei. Cu sceptrul său, cu măciulie de mac, adormea oamenii, zeii şi pe Zeus însuşi. Noaptea mergea pretutindeni şi aducea somnul tuturor.

Hypnos doarme într-o peşteră, în adâncul pământului, în întuneric. În jur nu e niciun zgomot, e tăcere adâncă, în jur sunt doar visele. Un izvor cu apă limpede curge în acea peşteră.

Unii credeau că zeul somnului este Endymion, adormit sute de ani. Iar Selene-Luna îl scaldă cu lumina ei, spunându-i zadarnic, noapte de noapte, că îl iubeşte. Endymion doarme.

Pentru unii, somnul aduce nemurire sau longevitate. Un înţelept chinez ajunsese nemuritor dormind. Era câteodată adormit de ani de zile sub o grămadă de lemne. A fost găsit în albia secată a unui râu, cu muşchi pe barbă, cu nămol pe trup, adormit de mii de ani. S-a trezit şi a plecat. Putem presupune că somnul lui era populat de vise, pe care nu le vom şti niciodată. Visele lui erau poate despre zei sau despre timpul care trecea.

Niciun erou nu a rezistat probei somnului, niciun erou nu a rămas treaz timpul care i s-a cerut. Condiţia umană, supusă somnului, lui Hypnos şi nopţii, nu poate depăşi puterea somnului şi viselor.

Din somn şi din vise s-au alcătuit, pentru unii, chiar viaţa umană şi sensul vieţii treze.

Puterea somnului, enigma somnului, a lui Hypnos zburând cu caduceul în întuneric, rămâne fără răspuns. Zeii şi oamenii dorm.

NIADI CERNICA

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: