Camera de Conturi:

Plăţi nelegale de 581.000 de lei la amenajarea Blocului operator al SJU Suceava

>Auditorii au descoperit că suprafaţa acceptată la decontarea tavanelor „etanş metalice” este cu circa 280 de metri pătraţi mai mare decât cea din planul de lucrări, iar cea a pereţilor placaţi cu „corian” depăşeşte cu 51 de metri pătraţi pe cea din proiectul tehnic >Deşi trebuiau să fie montate sau stocate la faţa locului, pe durata inspecţiei nu au fost găsite tavanele suflante, dar nici ascensorul montcharge, cu toate că acesta din urmă figura ca fiind depozitat în organizarea de şantier

Mai multe abateri de la legalitate şi regularitate a constatat Camera de Conturi Suceava la Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, în ceea ce priveşte Construirea şi amenajarea Blocului operator cu 4 săli de operaţii şi extinderea Secţiei de chirurgie generală prin supraînălţarea Corpului „D”. Neregulile sunt evidenţiate în Raportul de audit financiar nr. 7361 din 30 octombrie 2020, încheiat în urma auditării conturilor anuale de execuţie bugetară la Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, acţiune care a avut loc în perioada 21 septembrie-30 octombrie 2020.

Conform sursei citate, cauza acestora este „neurmărirea de către reprezentanţii Spitalului a modului de îndeplinire a obligaţiilor dirigintelui de şantier stipulate în contractul de prestări servicii, privind realizarea lucrărilor din punct de vedere tehnic, pe tot parcursul executării acestora, dar şi cu referire la admiterea la plată numai a lucrărilor corespunzătoare din punct de vedere cantitativ şi calitativ”. Astfel, în urma verificării documentelor justificative aferente plăţilor făcute, auditorii Camerei de Conturi au constatat că suprafaţa acceptată la decontare a tavanelor „etanş metalice”, conform planului de lucrări, este cu circa 280 de metri pătraţi mai mare, la care se adaugă suprafaţa acceptată la decontare a pereţilor placaţi cu „corian”, care, la fel, este cu 51 de metri pătraţi peste cea prevăzută în proiect. La inspecţia pentru observarea în teren a lucrărilor terminate şi a celor în curs de execuţie, inclusiv a bunurilor achiziţionate şi pentru care s-au făcut plăţi, acţiune efectuată pe 19 octombrie 2020, auditorii Camerei de Conturi Suceava au descoperit o altă serie de nereguli. Potrivit Raportului de audit, cu toate că fiecare sală de operaţie fusese proiectată cu tavan suflant pe întreaga suprafaţă, specialiştii Camerei de Conturi au observat că pe 191 de metri pătraţi s-a montat tavan metalic etanş, cu decontarea suplimentară a 88 de metri pătraţi din această categorie. În teren a fost identificată o suprafaţă de 636 de metri pătraţi, în timp ce altă suprafaţă mai mare, de 725 de metri pătraţi, a fost decontată efectiv, către firma executantă. Pe lângă acestea, s-a evidenţiat că spaţiul rezervat pe tavan pentru montarea tavanului suflant este de doar circa 7,95 de metri pătraţi, comparativ cu 55 de metri pătraţi prevăzuţi în proiectul tehnic. În plus, spaţiul cu pricina se regăseşte poziţionat numai în zona centrală a sălilor de operaţie. La inspecţia în teren, auditorii nu au găsit tavanele suflante, deşi acestea trebuia să fie montate sau, cel puţin, stocate la faţa locului.

Totodată, nu a fost identificat nici ascensorul montcharge, cu toate că acesta figura a fi depozitat în organizarea de şantier, conform procesului verbal de recepţie a materialelor. Raportul de audit financiar 7361 din 30 octombrie 2020, încheiat în urma auditării conturilor anuale de execuţie bugetară reliefează următoarele consecinţe: „prejudicierea bugetului Spitalului Judeţean de Urgenţă cu suma de 581.000 de lei, reprezentând plăţi efectuate fără bază legală”, precum şi riscul ca „lucrările efectuate să nu corespundă din punct de vedere tehnic, având în vedere că în teren se regăsesc montate alte materiale decât cele din proiectul tehnic”. Contractul nr. 1789 din 12 iunie 2019 a fost încheiat între Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava şi firmele Conest Iaşi, lider de proiect şi executant, Sam Concept Iaşi, proiectant general, Dacorum Iaşi, asociat, şi Clima Therm Iaşi, asociat. Până la data auditării, unitatea spitalicească a plătit constructorului Conest Iaşi lucrări în valoare totală de 26,15 milioane de lei.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: