Curtea de Apel Suceava a decis:

Cei 14 inculpaţi în dosarul fraudării examenelor pentru permise de conducere rămân în arest preventiv

> Unul dintre inculpaţi a fost pus în libertate într-un dosar, dar a fost arestat în celălalt

Curtea de Apel Suceava a menţinut, în mare parte, deciziile Tribunalului Suceava privind arestarea preventivă a celor 14 inculpaţi în dosarul fraudării examenelor pentru permise de conducere şi pentru facilitarea înmatriculărilor vehiculelor.

Astfel, în dosarul privind fraudarea examenelor pentru permise de conducere şi pentru facilitarea înmatriculărilor au fost menţinute dispoziţiile instanţei de fond, iar cei 14 rămân în arest preventiv.

În dosarul privind oferirea de informaţii nepublice şi în care un ofiţer al Serviciului Judeţean Anticorupţie ar fi fost implicat, Curtea de Apel Suceava a admis cererea formulată de Radu Popovici şi a dispus punerea în libertate „dacă nu este reţinut, deţinut sau arestat în alte cauze”.

Acest inculpat este însă arestat în celălalt dosar.

 Cum acţiona reţeaua

Procurorii anticorupţie arată că în perioada 2018 – 2020, la nivelul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCIV) Suceava ar fi funcţionat o grupare infracţională condusă de inculpatul Obreja Radu-Ionuţ, în calitatea de şef al Compartimentului Regim Permise de Conducere şi Examinări din cadrul SPCRPCIV Suceava, în care, alături de poliţişti şi funcţionari, ar fi fost cooptate mai multe persoane printre care instructori auto şi angajaţi ai Registrului Auto Român (RAR).

Gruparea, structurată pe mai multe paliere, ar fi acţionat în scopul obţinerii de sume de bani în legătură cu fraudarea examenelor practice pentru obţinerea permiselor de conducere şi în legătură cu înmatricularea autoturismelor.

Promovarea candidaţilor s-ar fi asigurat contra unor sume de bani cuprinse între 300-1500 euro la traseu, 3.000-6.000 euro la examinarea teoretică.

La înmatricularea autoturismelor, membrii grupului urgentau/facilitau/asigurau fără programare, în schimbul unor sume de bani cuprinse între 200-1.000 euro, omologarea/verificarea RAR precum şi înmatricularea provizorie şi definitivă a autoturismelor.

Şeful Compartimentului ridica şi 20.000 de euro pe zi

O situaţie specială este cea a inculpatului Obreja Radu-Ionuţ, care, în anumite zile, în funcţie de numărul de candidaţi care fraudau proba teoretică, putea încasa cu titlu de mită peste 20.000 euro, arată procurorii.

În marea majoritate a situaţiilor, sumele de bani primite cu titlu de mită erau predate în cursul aceleiaşi zile unei persoane de încredere din anturajul acestuia (inculpat în cauză), responsabil cu „albirea banilor”. Pentru a ascunde natura ilicită a sumelor de bani obţinute cu titlu de mită, persoana respectivă fie achiziţiona diverse imobile al căror proprietar era în fapt inculpatul Obreja Radu-Ionuţ, fie transforma sumele de bani în valută convertibilă pe piaţa neagră a schimbului ilegal de valută.

Ofiţerul anticorupţie este acuzat că oferea protecţie reţelei

Anchetatorii arată că Martin Mihail, în calitate de ofiţer de poliţie judiciară în cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Suceava, ar fi asigurat protecţie juridică activităţii infracţionale de corupţie derulată la nivelul serviciului de permise (SPCRPCIV) Suceava, structură al cărei exponent era inculpatul Obreja Radu-Ionuţ. Protecţia juridică, asigurată de ofiţerul DGA pe parcursul anului 2020 ar fi constat în divulgarea, fără drept, a unor informaţii la care avusese acces în virtutea atribuţiilor, informaţii menite să îl favorizeze pe Obreja Radu-Ionuţ, şeful Compartimentului permise Suceava şi pe complicii săi.

Astfel, acesta l-ar fi informat pe şeful Compartimentului permise despre autorizarea a cinci investigatori sub acoperire într-un dosar penal în care acesta din urmă era vizat de procurorii anticorupţie şi i-ar fi oferit date despre pregătirea unei acţiuni de constatare în flagrant a unei infracţiuni de corupţie.

Mai mult, acesta l-ar fi informat despre autorizarea unor măsuri de supraveghere tehnică şi stadiul cercetărilor într-un dosar penal în care şeful Compartimentului permise şi complicii săi erau vizaţi de procurorii anticorupţie.

Totodată, i-ar fi transmis informaţii legate de un apel telefonic TelVerde primit de DGA Suceava, ce conţinea date concrete despre comiterea unor activităţi infracţionale corupţie în legătură cu obţinerea permisului de conducere. Devoalarea acelor informaţii ar fi modificat conduita persoanei denunţate, ceea ce a îngreunat tragerea la răspundere.

Potrivit procurorilor anticorupţie, în data de 18 august 2020, ofiţerul de poliţie Martin Mihail ar fi pretins, printr-un intermediar, de la şeful Compartimentului permise Obreja Radu-Ionuţ, un autoturism de teren, iar la data de 8 noiembrie 2020 ar fi primit şi autoturismul, cu titlu gratuit, în schimbul omisiunii sesizării din oficiu şi furnizarea unor informaţii nedestinate publicităţii cunoscute în virtutea atribuţiilor de serviciu.

Conduita ofiţerului l-ar fi pus la adăpost pe şeful compartimentului permise şi pe complicii săi de o eventuală răspundere penală pentru activitatea infracţională de corupţie desfăşurată în legătură cu permisele de conducere, arată procurorii. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: