Cuibuşoare de nebunii pe banii contribuabilului

Statul român nu are alţi bani în afara acelora adunaţi de la cetăţenii săi prin taxe, impozite şi alte dări directe ori indirecte. De aceea e condamnabilă atitudinea profitoare a aleşilor faţă de aceşti bani care nu sunt ai lor, ci ai contribuabililor. Fireşte, sunt legi de gestionare a banului public, numai că aceste legi, de care nu se prea împiedică nimeni, sunt făcute de alţi aleşi care au avut grijă să lase deschise portiţe abuzurilor, cel mai adesea contribuabilii rămânând cu ochii în soare. Ca acum.

Aceasta e adevărata cauză a sărăciei de când politicienii au socotit că libertatea şi democraţia sunt numai în favoarea dulăilor, nu şi a căţeilor, vorba fabulistului. De zeci de ani vorbim de dreptate, egalitate, dar inutil. Iar acum tragem ponoasele: pandemia ne-a prins fără bani, cu spitalele goale de medici, aparate şi medicamente, cu şcolile aflate în imposibilitate de a-şi instrui – educa elevii şi studenţii fără calculatoare, tablete, platforme e-learning…

În schimb, în fiecare campanie electorală ies la iveală cuibuşoarele de nebunii pe banii statului: cele mai mari resurse au mers şi merg pe pensii speciale, pe salariile nesimţite ale majorităţii primarilor şi ale funcţionarilor din primării, unele intrate din cauza aceasta în incapacitate de plată. Urmează apoi investiţiile în confortul lor şi al subordonaţilor, maşini, mobilă, ustensile scumpe, perdele, birouri somptuoase, şi nu în ultimul rând, bani cheltuiţi pe agape, excursii numite „vizite de lucru“, festivităţi, întâlniri, simpozioane, conferinţe, congrese, de obicei în paradisuri turistice, în marile metropole ori destinaţii precum Cannes, Miami-Beach, Monaco, Dubai, marile capitale ale desfrâului mondial şi ale traiului scump. Plus contracte cu Cumpănaşu, Pieleanu, Chirieac…

Dar partea cea mai costisitoare e aceea a manipulării: zeci de milioane de euro băgaţi în publicitate la televiziunile, jurnalele, site-urile de casă pentru a le preamări faptele de mari gospodari, de „bună“ gestionare a banului public. Nu puţini se comportă ca nişte nababi pe bănuţul văduvei şi al sărmanului: subvenţionează echipe de fotbal, pofta lor cea mare, ca să se fălească ilustrele lor burţi în fruntea galeriilor, fiindcă nu poţi fi mare sculă de primar, de baron fără echipă în primul eşalon. Plătesc pensionarilor excursii la hramuri, mănăstiri, la Sfintele Moaşte, la Sfântul Munte şi chiar la Sfântul Mormânt, plătesc apariţii la TV ca şi cum adică li s-ar lua interviuri, să se laude… Doar nu o fac din banii lor! De diferite forme de recompensă pentru lăudători, pupini… nu mai zic. Oricum, zicem degeaba de zeci de ani.

Şi mai presus de toate, îşi angajează mulţimi de bodyguarzi, servitori, purtători de mapă, şoferi folosiţi pe post de argaţi, menajere, adevărate roabe, croitori, guvernante, bone pentru copii…, dacă se poate filipineze (4000 lunar, plus cazare, masă, ţinută!), fiindcă nasul subţire cu cheltuială mare se ţine, numai că nu pe banii lor, ci ai noştri.

Să nu ne facem că nu ştim despre ce este vorba: nici înainte de revoluţie nu era altfel. Amintiţi-vă de casele de oaspeţi, unde oficiau primii baroni roşii, recte primii secretari cu nelipsitele agape, chiolhanuri şi dansuri pe mese în fundul gol, de fotbalul cu pui fripţi şi orgiile nesfârşite. Amintiţi-vă de sute de cabane de vânătoare unde chefurile pe ban public nu se mai terminau. Amintiţi-vă că tovarăşii nu purtau un costum de două ori, că odraslele lor, cele mai multe (semi)analfabete, aveau asigurată succesiunea la tronul tatei… Că fraţii şi surorile, nepoţii şi strănepoţii, neamurile, amantele, în general activişti fără şcoală, în mintea cărora duduia incompetenţa, ne conduceau destinele „spre comunism în zbor“. Dezmăţul lor, însă, era ascuns de ochii prostimii, nu pe faţă, ca acum! Nu de asta s-au prăbuşit „cârmaciul“ şi tovarăşii în decembrie 1989?

Ei, bine, din cât se vede, cuibuşoarele de nebunii au intrat în tradiţie, fiind la mare preţuire în capitală, dar şi în ale lor baronate. Nici vorbă să dispară. Din contra: cu cât sunt criza economică, austeritatea mai accentuate, cu atât abuzurile asupra banului public se înmulţesc. Cine sună deşteptarea?

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: