Fostul protopop de Rădăuţi Ioan Ciornei a trecut la cele veşnice

În ziua de 21 noiembrie a.c., Părintele Ioan Ciornei a trecut la cele veşnice după o lungă şi grea suferinţă.

Părintele protopop Ioan Ciornei s-a născut pe 2 iunie 1939, în satul Pârteştii de Sus, fiind ultimul dintre cei trei copii ai familiei Iftimia şi Gheorghe Ciornei.

Părinţii sfinţiei sale au murit în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Rămas orfan şi fiind cel mai mic dintre fraţi, a fost ajutat să-şi continue studiile de unchiul său, preotul Gheorghe Gorcea (1911-1974). A urmat învăţământul elementar în satul natal, apoi Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamţ, iar în 1962 a absolvit cursurile Institutului Teologic de grad universitar din Bucureşti. Pentru o vreme a fost pedagog la Seminarul Teologic de la Neamţ, apoi ghid la Mănăstirea Bogdana din Rădăuţi.

S-a căsătorit în 1965 cu doamna contabil Maria-Viorica, împlinind anul acesta 55 de ani de căsătorie. La vremea cuvenită, în 1975, a fost hirotonit preot pe seama parohiei Laura – Vicovu de Sus. A activat ca secretar-contabil la Protopopiatul Rădăuţi. Remarcându-se în slujirea preoţească, la 1 aprilie 1981 a fost numit protopop de Rădăuţi, iar, ulterior, în 1995, inspector bisericesc în cadrul Centrului Eparhial Suceava, funcţie deţinută până la 1 februarie 1996. În această calitate a sprijinit repararea şi renovarea unor biserici din zonă. Demn de amintit este că în 1985 a obţinut aprobarea autorităţilor pentru înnoirea acoperişului bisericii Mănăstirii Bogdana, folosind tablă de cupru. Începând cu 1 februarie 1996 s-a transferat ca preot paroh la Catedrala „Pogorârea Sfântului Duh” din Rădăuţi, funcţie deţinută până la 1 iunie 2000, când s-a pensionat, continuând să slujească la aceeaşi biserică.

Nu a avut copii, însă a înfiat-o de la căminul de copii din Fălticeni pe Ecaterina-Margareta Mucea, pe care a crescut-o şi ajutat-o să studieze la Facultatea de Teologie din Piteşti, specializarea Teologie – Litere (limba română). În momentul de faţă, ea este căsătorită şi locuieşte în Anglia.

În ziua de 8 aprilie 2007, în a doua zi de Sfintele Paşti, după terminarea Sfintei Liturghii, a suferit un accident vascular cerebral care avea să-l ţintuiască la pat timp de 13 ani. A fost o perioadă grea, peste care părintele protopop a trecut cu multă răbdare şi smerenie, sprijinit în permanenţă de soţia sa, preoteasa Maria-Viorica, dar şi de cei apropiaţi. Un sprijin deosebit a primit şi din partea preotului Gheorghe Calancea, care s-a îngrijit constant ca părintele şi doamna preoteasă să nu se simtă abandonaţi şi neajutoraţi, încurajându-i şi susţinându-i din toate punctele de vedere şi în orice împrejurare.

Slujba de înmormântare a avut loc marţi, 24 noiembrie a.c., la Catedrala „Pogorârea Sfântului Duh”. (C.A.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: