Simfonia frunzelor toamna

Este cunoscut faptul că fiecare om are o anumită preferinţă atunci când este întrebat de anotimpul care-i place. Dar această părere este, oarecum, superficială. Am făcut foarte multe experienţe şi-am ajuns la concluzia că foarte puţini sunt oamenii care preferă un singur anotimp. De regulă, la această întrebare, veţi primi răspunsul că lui cutare îi place anotimpul… Dar, dacă mai insişti, îţi va spune că-i mai place şi anotimpul, şi anotimpul, şi anotimpul. Aşa că vei ajunge la concluzia că oamenilor le plac mai multe anotimpuri. Doar cei predispuşi spre melancolie îţi vor spune că le plac toamna sau iarna, motivând de ce. Iar, dacă îi veţi asculta cu atenţie, veţi ajunge la concluzia că au dreptate. Dar aceştia sunt foarte puţini, pentru că, de regulă, bucovinenii sunt iubitori ai fiecărui anotimp în parte. Şi dacă stai şi te gândeşti bine, cum să nu le placă primăvara, vara şi toamna, când ei trăiesc de-o viaţă în aceste ţinuturi mirifice, cu câmpii şi păduri verzi, cu livezi pline de copaci în floare etc. Ei sunt doritori de frumos şi acesta vine cu fiecare anotimp în parte. Ce să mai spunem despre iernile noastre bogate care, în afară de frigul pătrunzător şi de troienele mari (unde vor fi fiind acum ?) sunt de adevărate poveşti!?

În cele ce urmează mă voi referi la toamnă. Nimic nu este mai reconfortant decât o plimbare în pădure, mai ales în cea de foioase. Coloritul frunzelor toamna te ameţeşte. Peste tot vezi o adevărată simfonie de culori: verde, galben, roşu aprins, maroniu, culori intense sau în degrade, mai mereu amestecate. Vă spuneam că trebuie să mergi într-o pădure de foioase pentru a vedea aceste frunze multicolore. Dar poţi merge şi într-o livadă sau pe marginea unui drum pe care, de o parte şi de alta, sunt plantaţi arbori de diferite specii, fie fructiferi sau ornamentali. Tocmai de aceea pledoaria mea este să plantăm copaci, care sunt folositori omului nu numai pentru a-i încânta ochiul primăvara, când se trezesc la viaţă, spre vară, când înfloresc, toamna, când roadele atârnă pe ei sau toamna, când se pregătesc pentru iernat. El, arborele, pe lângă faptul că încântă ochiul, ne dă oxigen şi ne umple coşurile cu roadele sale…

Nu-i aşa că toate anotimpurile sunt minunate? Dar simfonie a culorilor ca cea a frunzelor toamna nu găsim în alt anotimp!

Prof. GH. DOLINSKI

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: