Criza educaţiei naşte tragedii

Ultima, aceea de la secţia ATI a spitalului judeţean Neamţ, soldată cu 14 victime. Alta, aceea de la Colectiv cu 64 victime. Despre cele cu un număr mic de morţi nici nu se mai vorbeşte. Zilnic ne confruntăm cu incompetenţa, neprofesionalismul, lipsa calificării şi cu lideri obtuzi, funcţionari inconştienţi şi slab pregătiţi care mai mult încurcă. Fireşte că lipsesc voinţa şi (con)ştiinţa omului politic de a schimba starea de lucruri. De nu cumva va fi fiind neputinţa.

La Neamţ, focul a pornit de la un injectomat, un cablu banal şi o priză + un ştecher proaste. Pe injectomat era cu siguranţă o inscripţie referitoare la tensiunea şi intensitatea curentului. Dacă priza şi cablul ar fi corespuns standardelor, iar instalaţia electrică ar fi permis respectiva sarcină şi ar mai fi lăsat o marjă de siguranţă pentru şocurile curentului electric (trăim în România!) nu s-ar fi întâmplat nimic. Dacă senzorii şi instalaţiile antiincendiu ar fi fost montate şi ar fi funcţionat la parametri normali… Dar a lucrat Dorel cu „hei-rup!“ şi „las’ că merge şi aşa“. Însă improvizaţia de trei parale n-a mers. Plus că în salon nu era nimeni la izbucnirea focului, că te întrebi dacă nu cumva a fost atentat!

La Colectiv au fost şi mai multe erori criminale: buretele fonoizolant nu era ignifugat, artificiile l-au aprins, iar căile de ieşire fuseseră blocate. Un simplu muncitor profesionist putea să prevadă şi să pună totul la punct: cunoscând caracteristicile buretelui, ale artificiilor şi respectând distanţele conform indicaţiilor în asemenea împrejurări, totul ar fi decurs normal. Dar nu le-a păsat nici muncitorilor, nici patronilor responsabili, nici controlorilor mulţi. 64 victime nevinovate, tineri frumoşi, cuminţi şi deştepţi pierduţi prosteşte de România! Ca-n lumea a treia…

O banală priză şi un la fel de banal ştecher… Aţi văzut ce soluţii „inginereşti“ proaste, unele de-a dreptul tâmpite, găsesc producătorii noştri? Dar tot soiul de chinezării? Că mai bine pui la loc o priză dinainte de ’89, când aveam şi produse din fosta RDG, decât s-o înlocuieşti cu una nouă? Că pe siguranţe, inclusiv cele de marcă, una scrie şi alta e în realitate? Că trebuie să stai toată ziua cu şurubelniţa în mână? Ei bine, comutatoarele şi prizele de atunci sunt încă funcţionale. Cele noi se strică unele înainte de a le monta. Ce s-a întâmplat cu şcolile noastre de proiectanţi, ingineri şi electricieni între timp? Unde sunt specialiştii care să ştie măcar câtă putere poate fi instalată pe unitatea de volum şi de suprafaţă ca să nu moară oameni nevinovaţi?

Nenorociri de acest tip se întâmplă pretutindeni în România, iar accidentele de muncă se tot înmulţesc, fiind de ani buni „campionii“ UE. Ne aprindem imediat după astfel de tragedii, iar la 5 – 10 ani ne mirăm că nu e nimeni condamnat, că tragediile se tot repetă. N-ar fi cazul să legiferăm ca-n ţările civilizate problema deloc complicată a responsabilităţilor ca să ştie şi politicienii, şi funcţionarii că au nu numai drepturi, avantaje, imunităţi, ci şi obligaţii faţă de cetăţeni?

Fiindcă totul de la reguli, responsabilitate şi profesionalism pleacă. Priviţi-i pe unii politicieni şi chiar pe unii aşa-zişi mari specialişti, jurnalişti, formatori de opinie cum îşi bat joc de mască şi distanţare, de reguli valabile pe timp de pandemie, încurajând populaţia să piară prosteşte, iar ei nu păţesc nimic! Evident că habar nu au despre ce vorbesc, dar se bagă în seamă, iar idioţii utili bagă în cap, murind cu zile. Şi apoi responsabilitatea, meseria, profesia şi profesionalismul se învaţă şi se educă nu numai la şcoală, ci şi în familie, în societate.

V-aţi întrebat vreodată de ce ne pleacă doctorii, profesorii, inginerii, specialiştii, muncitorii cu înaltă calificare în care poporul a investit miliarde de euro, bani luaţi de la gura sănătăţii şi a educaţiei? Locul lor a fost ocupat de economişti cu 6 clase, analişti politici cu 9 clase, analfabeţi funcţional, experţi în „statul paralel“ şi blana ursului din pădure, ingineri fără şcoală, politicieni care nu ştiu să se exprime corect în limba românească… Mari specialişti, „reformatori“ care n-au citit o carte. Din pricina lor mor oameni cu zile…

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: