Pentru muncă nedeclarată

Şapte angajatori au fost amendaţi cu 140.000 de lei

În luna octombrie, inspectorii de muncă suceveni au organizat şi desfăşurat 296 controale, dintre care 219 în domeniul relaţiilor de muncă şi 77 în cel al securităţii şi sănătăţii în muncă.

Romeo Butnariu, şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava, informează că în luna trecută abaterile de la legislaţia în vigoare au fost sancţionate contravenţional cu un total de 271.300 de lei. În domeniul relaţiilor de muncă, în urma celor 219 controale întreprinse, s-au aplicat 94 de amenzi, însumând de 255.800 lei. Potrivit inspectorului-şef, au fost depistate 11 persoane care desfăşurau muncă nedeclarată, dintre care 5 ale căror contracte individuale nu fuseseră transmise în registrul general de evidenţă a salariaţilor cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii, cât şi 6 care lucrau fără forme legale de angajare. În consecinţă, inspectorii de muncă au amendat 7 angajatori, aceştia fiind sancţionaţi cu un total de 140.000 lei. Pe lângă cele menţionate, printre deficienţele constatate se mai evidenţiază nerespectarea prevederilor legale privind munca suplimentară, acordarea concediilor de odihnă şi a repausului săptămânal, cât şi nerespectarea dispoziţiilor referitoare la ţinerea evidenţei orelor prestate de către fiecare salariat. În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, lucrătorii ITM Suceava au desfăşurat 77 de acţiuni de control, cele 51 de sancţiuni contravenţionale aplicate ridicându-se la 15.500 lei. Printre neregulile depistate se numără cele privind neafişarea la intrarea în unitate a reglementărilor cu privire la împiedicarea infectării cu SARS-CoV-2 şi neasigurarea dispozitivelor de protecţie colectivă. Totodată, s-a evidenţiat că nu există semnalizarea de securitate, că nu s-a consemnat efectuarea instruirilor, fişele de instruire nu fuseseră semnate de către toţi cei implicaţi în procesul de muncă, iar activitatea de acordare a primului ajutor nu era organizată.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: