Primul ministru promite fonduri fără precedent pentru sistemul de sănătate

Premierul Ludovic Orban a participat, ieri, la semnarea contractelor de finanţare din fonduri europene a 10 proiecte ce vor fi implementate de spitale din Bucureşti, cu scopul de a creşte capacitatea de răspuns la criza sanitară provocată de Covid-19.

„Guvernul României, odată cu izbucnirea pandemiei, a întreprins demersuri la nivelul Comisiei Europene pentru a reuşi aprobarea alocării de sume din fonduri europene pentru înzestrarea spitalelor din România. Am reuşit să obţinem o finanţare de 1,270 miliarde, bani destinaţi înzestrării spitalelor cu aparate echipamente şi cu orice alte investiţii necesare. Această alocare este urmată de alocarea unei sume fără precedent pentru modernizarea sistemului de sănătate. Este vorba de 6,1 miliarde de euro care vor fi alocaţi sistemului de sănătate în următorii 7 ani. 1,9 miliarde de euro prin programul naţional de recuperare şi rezilienţă şi 4,9 miliarde de euro urmează să fie alocaţi în cadrul bugetului Uniunii Europene în 2021-2027 din fondurile de coeziune. Gândiţi-vă că e vorba în total de o investiţie de aproape 7 miliarde şi jumătate de euro, investiţie care vine să suplinească absenţa unor finanţări serioase pentru modernizarea sistemului de sănătate, pentru creşterea calităţii serviciilor medicale în sănătate. Avem în plan realizarea celor trei spitale regionale, pentru care s-au semnat deja contractele de finanţare. Este vorba de Spitalul Regional Iaşi, Spitalul Regional Craiova, Spitalul Regional Cluj-Napoca”, a spus premierul Ludovic Orban.

Alte obiective de lucru sunt construcţia de încă zece noi spitale de rang judeţean, modernizarea de spitale judeţene, modernizarea de spitale municipale şi orăşeneşti, cu alocarea de fonduri absolut fără precedent.

Campania de vaccinare nu va fi obligatorie. Suntem aproape

Premierul Ludovic Orban a anunţat, ieri, că vaccinarea împotriva noului coronavirus nu va fi obligatorie, dar că autorităţile vor lansa anterior o campanie de informare. „Suntem aproape, se vede luminiţa de la capătul tunelului”, a spus şeful Guvernului.

„Nu mai avem mult. Deja e clar că este în fază finală de avizare cel puţin un vaccin dacă nu şi mai multe vaccinuri. Campania (de vaccinare – n.red.) nu va fi obligatorie. Autorităţile nu pot să oblige pe cineva să se vaccineze. Noi putem să le arătăm toate avantajele vaccinării, noi putem să încercăm să îi convingem să se vaccineze, dar evident nu putem obliga pe cineva să se vaccineze. Desigur că vaccinarea e cea mai bună soluţie de a nu contracta această boală. O campanie reuşită de vaccinare este cea care poate să ne conducă la revenirea la normalitate, într-un orizont de timp rezonabil. Eu zic că suntem aproape, se vede deja luminiţa de la capătul tunelului”, a declarat luni premierul Ludovic Orban.

Şeful Guvernului a anunţat că autorităţile pregătesc o campanie pentru a prezenta avantajele vaccinării pentru cetăţenii români şi că autorităţile vor publica în această săptămână strategia de vaccinare.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: