Noutăţi în sistemul britanic de educaţie

> Studenţii români vor avea statut de imigrant

Studenţii români care merg la studii în Marea Britanie după Brexit vor aplica pentru statut de emigrare. În ceea ce priveşte taxele de şcolarizare, acestea nu vor fi modificate în numeroase instituţii de învăţământ, deoarece vor fi acordate burse de studii.

Potrivit consultanţilor de la IntegralEdu, sistemul britanic de educaţie se adaptează situaţiei post-Brexit. În primul rând, instituţiile încep să acorde facilităţi şi burse consistente pentru europeni. Şapte universităţi britanice au anunţat deja că taxele de studiu pentru studenţii europeni nu vor fi modificate pentru cei care intră anul viitor la facultate, totodată fiind menţinute la acelaşi nivel pentru toată perioada studiilor.

Odată cu Brexitul, taxele de şcolarizare pentru europeni ar trebui să ajungă la acelaşi cuantum cu cele aplicate pentru toţi studenţii internaţionali. Însă, o parte din universităţile britanice au găsit mecanisme prin care să nu modifice aceste taxe. Acestea constau în acordarea de burse de studiu europenilor, care să acopere suplimentul de taxă, astfel încât aceasta să rămână nemodificată. În plus, unele universităţi au implementat sisteme de plată a taxelor în trei sau şase rate, pentru anul universitar 2021-2022.

Termenul-limită de transmitere a candidaturii pentru admiterea la universităţile din Marea Britanie este 15 ianuarie 2021.

În ceea ce priveşte formalităţile de intrare în Marea Britanie, tinerii care vor ajunge în UK până la data de 31 decembrie 2020 vor trebui să aplice pentru noul statut de imigrare – EU Settlement Scheme. Acesta este aplicabil studenţilor care au început studiile anul acesta la o universitate britanică sau sunt în proces de a-şi continua studiile, însă perioada studiilor acumulate pe perioada şederii lor în UK este sub 5 ani. În acest caz, termenul-limită pentru depunerea cererii este de 30 iunie 2021.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: