Cristian Şologon (PSD):

Propunem înfiinţarea Fondului Naţional de Dezvoltare Locală pentru investiţii în infrastructura locală

> Potrivit lui, investiţii străine vor fi greu de atras dacă statul român nu devine un actor important şi determinat al investiţiilor pentru dezvoltare locală

 Secretarul PSD Suceava, Cristian Şologon, candidat pentru Senat, a apreciat, vineri, că este nevoie în continuare de un program naţional de investiţii în infrastructură care să genereze creştere economică, subliniind că investitorii nu pot face investiţii în drumuri, alimentări cu apă, distribuţii de gaze naturale ori unităţi şcolare sau medicale, dar că ţin cont dacă acestea există în momentul când decid unde să deschidă o nouă investiţie.

„Posibila amânare cu 2 ani a investiţiilor derulate prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (celebrul PNDL) anunţată pe surse de guvernul liberal e dovada clară a lipsei de viziune şi de soluţii a actualei guvernări. Poate faptul că e un program iniţiat de PSD sau pentru faptul că ministrul liberal nici măcar nu îi poate pronunţa numele să fi dus la ideea unei astfel de măsuri. Ce nu înţeleg liberalii este că tipul acesta de program este extrem de important pentru perioada următoare” a declarat Cristian Şologon.

El a arătat că devine din ce în ce mai clar că, după criza sanitară, ne vom confrunta o perioadă importantă de timp cu efectele economice generate de ea, iar revenirea economică după pandemie în forma literei V, anunţată la un moment dat de Cîţu – „cel mai slab ministru de finanţe pe care l-a avut România, sub guvernarea liberală” –, rămâne iluzorie.

„Mult clamatele investiţii străine, în condiţiile recesiunii mondiale, vor fi greu de atras dacă statul român nu devine un actor important şi determinat al investiţiilor pentru dezvoltare locală. Dacă tu ca stat nu investeşti într-o anumită zonă, nu poţi să ai pretenţia ca altcineva să vină şi să o facă. Mai mult decât atât, investitorii privaţi nu vor putea să facă în locul statului drumuri, alimentari cu apă, canalizări, reţele de gaz, dispensare, şcoli sau grădiniţe, dar vor fi influenţaţi atunci când iau o decizie dacă ele există sau nu într-o localitate” a menţionat Şologon.

El a subliniat că, în plus, aceste investiţii ale statului, pe lângă faptul că produc direct şi indirect locuri de muncă pe plan local, cresc şi nivelul de confort şi civilizaţie a cetăţeanului.

Cristian Şologon a precizat că, din acest motiv, Partidul Social Democrat are în vedere şi propune prin programul său de guvernare o creştere a investiţiilor statului în dezvoltarea localităţilor, în vederea reducerii decalajelor dintre regiuni, precum şi a decalajelor dintre rural şi urban.

„În acest sens propunem înfiinţarea din 2021 a Fondului Naţional de Dezvoltare Locală cu o valoare de 3 miliarde de euro/an, care să permită comunităţilor locale să acceseze bani pentru acele proiecte care nu pot fi finanţate din fonduri europene, dar care sunt absolut necesare pentru localitate. Vom încuraja în mod deosebit acele proiecte care vin ca propunere din partea ADI-urilor (asociaţii de dezvoltare intercomunitară) şi care au ca scop regenerarea locală şi asigurarea pentru cetăţeni a pachetului minim de servicii publice în fiecare localitate” a conchis Şologon. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: