La despărţirea de poetul şi publicistul Ion Paranici

Societatea Scriitorilor Bucovineni e din nou îndoliată! A plecat dintre noi un poet şi, în primul rând, un om de o nobleţe rară: Ion Paranici (n. 26 martie 1937, Tişauţi, comuna Ipoteşti, judeţul Suceava – d. 19 noiembrie 2020, municipiul Suceava), condei exersat, publicist şi gazetar important, recunoscut în Suceava şi nu numai, primul redactor-şef al cotidianului „Crai nou”.

A debutat cu versuri în ziarul „Zori noi”, în 1955, cotidian unde, de altfel, va cunoaşte consacrarea. După absolvirea Liceului „Ştefan cel Mare” din Suceava, s-a îndreptat către filologia ieşeană, devenind licenţiat al acesteia. A fost bibliotecar-şef al Bibliotecii Regionale Suceava, inspector metodist în cadrul Inspectoratului Regional de Învăţământ şi Cultură Suceava, inspector şi, apoi, secretar la Comitetul Regional de Cultură şi Artă Suceava, după care a îmbrăţişat meseria de gazetar. A fost redactor I, şef de secţie, redactor-şef adjunct şi redactor-şef la „Zori noi”. După evenimentele din decembrie 1989, Ion Paranici va conduce cotidianul „Crai nou” din poziţia de redactor-şef.

A avut, de asemenea, o activitate literară susţinută, semnătura sa apărând de-a lungul timpului în „Convorbiri literare”, „Bucovina literară”, „Cronica”, „Orizont”, „Contemporanul”, „Zorile Bucovinei” (Cernăuţi), „Limba Română” (Chişinău) ş.a.

A fost distins cu Diploma de Excelenţă a Societăţii Scriitorilor Bucovineni, i s-a conferit titlul de Senior al Scrisului Bucovinean, a fost recompensat pentru activitatea literară şi jurnalistică cu premii de Societatea Scriitorilor Bucovineni, Fundaţia Culturală a Bucovinei, Consiliul Judeţean Suceava etc.

Este autorul mai multor volume de versuri, dintre care menţionăm titluri precum: „Vă sunt anotimp”, „Fiecare zi e o pasăre împuşcată”, „Cerneala căzută pe gânduri”, „Drum prin insomnii”, „Mersul înserării”. A mai publicat versuri într-o serie întreagă de volume colective, precum şi mai multe cărţi de publicistică. Amintim dintre acestea următorul titlu: „Din cele câte au fost”.

Într-un comentariu la o carte de-a sa de poezie, Ioan Ţicalo afirma despre Ion Paranici următoarele: „E fără dubii, I. Paranici e un sacerdot, având maximă responsabilitate faţă de sine şi de menirea de a reda cuvântului demnitatea şi frumuseţea dintâi […]”. Ion Paranici a fost şi va fi în continuare prin litera sa tipărită, după cum a subliniat cândva Ion Drăguşanul, „constructorul unui ziar de excepţie, un filolog şi un om de o sacră delicateţe”, autorul unei poezii „limpezi ca o ninsoare”, „caligraful regăsirilor în tăcere”, un intelectual veritabil, completăm noi, discret şi echilibrat, ponderat şi, în aceeaşi măsură, rafinat.

Societatea Scriitorilor Bucovineni îşi exprimă profundul regretul şi transmite familiei îndoliate sincere condoleanţe! Dumnezeu să îl aibă în paza Sa şi să-l odihnească în pace! Drum lin către stele distinsului membru al Societăţii Scriitorilor Bucovineni, Ion Paranici!

 ALEXANDRU OVIDIU VINTILĂ, preşedintele Societăţii Scriitorilor Bucovineni

Print Friendly, PDF & Email
Etichete:

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: