Buchiseli.  Pe sărite

  • Adverb… acordat? „Odată cu creşterea alarmantă a numărului de cazuri a crescut şi numărul celor bolnavi gravi.” (capital.ro, 17 iulie 2020). Fiindcă nu sesizează că, determinând un adjectiv, nu aparţin aceleiaşi categorii, ci sunt adverbe, unii mânuitori de condei / taste sunt tentaţi să realizeze un acord şi în cazul unor asemenea cuvinte neflexibile. Poate, dacă adverbul era antepus adjectivului (grav bolnavi), tendinţa respectivă era mai uşor cenzurată.
  • Feminine flexibile. „dacă Nicuşor Dan va pierde în faţa lui Gabriela Firea…”(evz.ro, 18 iulie 2020). Specialiştii precizează că morfemul proclitic lui este un indice specific al valorilor de genitiv-dativ singular pentru numele de persoană masculine, la feminin preluându-se, în general, modelul flexionar al numelor comune. Este drept că există o tendinţă de extindere a morfemului menţionat şi la clasa femininelor, dar ea este acceptată numai pentru prenume străine cu terminaţie nespecifică de gen. În cazul Gabrielei (ca şi al Mariei, Vasilicăi, Smarandei ş.a., dar nu şi al lui Carmen, Gabi sau al lui Fifi) nu este nevoie de morfemul ajutător pentru a forma genitiv-dativul. Când este vorba însă de bărbaţi, apelul la particula lui este de neocolit, chiar şi pentru Petrică, fără să ne mai îndoim cumva în privinţa lui Luigi, Mario, Romeo…
  • Dezacord. „insistenţei pentru încălcarea Drepturilor Omului al lui Raed Arafat” (evz.ro, 18 iulie 2020); „îşi joacă zilele lui şi a celor din jurul lui la ruleta rusească” (evz.ro, 20 iulie 2020); „Nu aveau intensitatea delirantă ale celor ale lui Nichita Stănescu” (semnalare în romanialiterara.com,  nr.27/2020, de către Daniel Cristea-Enache, într-o carte a unui reputat scriitor).  Abaterile de la regulile de acord al articolului posesival-genitival (după numele său tradiţional) se constată – cum spun dialectologii şi cum am mai amintit – cu deosebire în graiurile din Moldova, dar, după cum se vede, nu sunt scutiţi de ele nici reprezentanţi de marcă (publicaţii şi scriitori) din Muntenia. Aşadar, corect: a lui (insistenţa); ale celor (zilele); a celor (intensitatea). Evident, în ultimul caz avem de-a face cu o scăpare cu totul… accidentală (iertare pentru tenta de pleonasm).
  • Prefix sau prefixoid? „Tendinţele neotomane vizează înfiinţarea unui nou califat?” (evz.ro, 27 iulie 2020). Specialiştii nu prea s-au pus de acord asupra calităţii de prefix ori prefixoid a lui neo-. Oricum, în citatul nostru, prefixoidul (variantă preferabilă) este înlocuit cu particula de negaţie ne-, generându-se un echivoc sau chiar o contradicţie logică; corect: neootomane. Repetarea lui o s-a părut autorului grăbit să-şi lanseze creaţia jurnalistică o posibilă greşeală sau, la tastare (neurmată de revederea textului), s-a neglijat scrierea celui de al doilea o. Nu trebuie uitat că ne- şi neo- reprezintă două tipuri de formanţi, cu funcţii semantice diferite.
  • Subiect multiplu? Sau apoziţie? „Implacabilul sfârşit al vieţii, pe care luciditatea, o ancorare acută în real, nu îl pot nega, declanşează răspunsul…” (romanialiterara.com, nr. 29-30/2020). Dacă luciditatea ar fi echivalentă cu ancorarea în real (ceea ce cu greu se poate susţine), atunci virgula după real ar fi corectă, dar pluralul pot nu s-ar mai justifica. De fapt, e de acceptat că virgula este greşită după un subiect multiplu (fără niscaiva inserţii înaintea predicatului), iar acordul la plural al verbului este corect.
  • Conjuncţii diferite. Ori asta înseamnă morţi, mulţi morţi…” (evz.ro, 27 iulie 2020); „Ori, Traian Băsescu poate puncta, cum a punctat cu glonţul de argint, când l-a nenorocit pe Geoană…”(evz.ro, 12 august 2020). Este destul de răspândită confuzia între două conjuncţii (paronime): disjunctiva ori (rar cu nuanţă copulativă) şi conjuncţia neologică or (din fr. or), care exprimă un raport adversativ (dar, însă) sau concluziv (deci, aşadar). Ca punctuaţie, or se cere separat prin virgulă de restul propoziţiei; el apare adesea în deschiderea acesteia, exprimând o opoziţie faţă de cea anterioară.

I.NEDELEA

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: