Despre certitudini

Vă amintiţi de vremurile în care auzeam des prin jur dacă ştim pe cineva infectat cu virusul care speria lumea? Aia era întrebarea la ordinea zilei, o auzeam din gurile multora, peste tot. Spusă mai hotărât, mai în şoaptă, dar auzită la mulţi.

Pe măsură ce pandemia s-a apropiat şi apoi s-a instalat (Suceava, după cum vă amintiţi, i-a fost o vreme cartier general, aşa cum se glumea cu ton răutăcios), tot mai mulţi şi-au găsit răspunsuri. Da, ştim o mulţime, răspundeau concitadini de-ai mei, oraşul e mic, veştile circulă repede.

Iar apoi au început să ne moară dragii noştri şi să ne ajungă la urechi vestea dispariţiei unui prieten, a unei rude, a unui om cu care ne-am intersectat des în viaţa personală sau în cea profesională.

Este vreunul care nu cunoaşte un om afectat de virus?, îmi tot vine să întreb, la atâtea luni de când este evident că Planeta are o problemă, pe cei care bagă mâna în foc că totul e o făcătură.

Este posibil să mai fie vreunul care nu a auzit că-s pline spitalele şi, mai grav, că încet, încet dispar locurile de la ATI? Că paturile sunt ocupate de oameni care şi-au dus bolile cronice pe picioare până să întâlnească virusul, dar şi că oameni fără afecţiuni care să-i fi îngrijorat au ajuns acolo şi, din păcate, fac parte din statisticile alea care spun că 45% dintre pacienţii internaţi la ATI nu supravieţuiesc, indiferent de eforturile cadrelor medicale şi de tipul măsurilor medicale care li se oferă?

Că tot umblăm cu certitudini, mă întreb, cu naivitate: ar fi în stare cineva să renunţe, sub semnătură – dintre cei care pun la îndoială toată grozăvia vremurilor ăstora –, la locul pe care, doamne fereşte, ar putea ajunge să-l ocupe la ATI? Nu de alta, dar ar putea fi cel al unuia care, în toate lunile astea, a trăit cu grijă faţă de sine şi respect faţă de ceilalţi. Ăla speriat, cu mască, ştiţi voi.

Aţi face asta, dacă ar fi posibil?

Fapte, că de vorbe ne e plin podul.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: