Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor

Conferinţă cultural-teologică

În ziua de 13 noiembrie a.c., în cadrul Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, s-a desfăşurat conferinţa cultural-teologică „Biblia – cel mai bun răspuns pentru cine vrea să afle rostul vieţii”.

 Organizată în cadrul sectorului cultural al Arhiepiscopiei de către consilierul eparhial preot Constantin Oprea, conferinţa a reunit personalităţi din viaţa academică şi culturală a Iaşilor şi Sucevei, impunându-se prin bagajul informaţional şi ţinuta ştiinţifică a lucrărilor prezentate.

 Evenimentul a debutat cu Sf. Liturghie, slujită în paraclisul Mănăstirii „Sf. Ioan cel Nou”, de Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

 Conferinţa a avut loc în sala de şedinţe a arhiepiscopiei, iar cuvântul de binecuvântare a fost rostit de PS Damaschin. Printre personalităţile universitare care au propus teme interesante pentru dezbatere şi analiză, menţionăm: > lector universitar dr. Ioan Augustin Guriţă – Facultatea de istorie, Universitatea Iaşi, „Fragmente biblice în tipărituri şi manuscrise româneşti din sec. al XVIII-lea şi al XIX-lea”; > dr. Iosif Camară – Facultatea de istorie, Universitatea Iaşi, cercetător ştiinţific III, Centrul de studii Biblico-Filologice „Monumenta linguae dacoromanorum”, „Momente din istoria Bibliei în limba română; > lector universitar dr. Călin Bârleanu – Facultatea de Litere, Universitatea Suceava, „Arhetipul pâinii şi filonul creştin al creaţiei dostoievskiene”.

 În partea a doua a conferinţei, cercetătorul ştiinţific dr. Iosif Camară a lansat cartea „Rugăciunea «Tatăl nostru» în limba română – studiu istorico-filologic”.

 Lucrarea se încheie cu un corpus de texte care cuprinde peste 200 de versiuni ale rugăciunii din toate epocile scrisului românesc, începând cu sec. al XVI-lea. (C.T.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: