PSD Suceava 2020

Bucurie duhovnicească la Biserica „Sfinţii Arhangheli” Gura Humorului

În Duminica a XXV-a după Rusalii – a Samarineanului milostiv (15 noiembrie 2020) – Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, a săvârşit Sfânta Liturghie la Biserica cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Gura Humorului, Protopopiatul Suceava 2.

La prima oră a dimineţii, ierarhul a fost întâmpinat de Marius Ursaciuc, primarul oraşului Gura Humorului, de copii cu buchete de flori şi de soborul slujitor, în frunte cu părintele Minu Mititelu, protoiereu al Protopopiatului Suceava 2, şi de părintele Viorel Ilişoi, preot paroh la Biserica cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Gura Humorului şi consilier economic al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor.

Sfânta Liturghie arhierească a fost săvârşită de un sobor de preoţi şi diaconi în frunte cu PS Damaschin Dorneanul, iar răspunsurile liturgice au fost date de corul parohiei.

La momentele cuvenite din Sfânta Liturghie, teologul Mircea Croitoru a fost hirotonit diacon la Parohia „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Gura Humorului, iar diaconul Secară Dragoş Gabriel a fost hirotonit preot pe seama Parohiei Antoceni, Protopopiatul Fălticeni.

La finalul Sfintei Liturghii, PS Damaschin Dorneanul a dat citire Pastoralei Sfântului Sinod la prima Duminică din Postul Naşterii Domnului. După citirea Pastoralei, a amintit de tragedia de la spitalul din Piatra Neamţ şi i-a sensibilizat pe cei prezenţi zicând: „noi suntem în biserică, dar oare familiile celor din Neamţ ce fac?”.

Apoi a anunţat că pentru noua parohie „Pogorârea Sfântului Duh”, din cartierul Bogdăneasa, a fost numit paroh preotul Bogdan Florea, care până în prezent a fost preot paroh 21 ani la Parohia Deleni, comuna Pârteştii de Jos.

Preotul paroh Viorel Ilişoi, consilier economic al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, a mulţumit Bunului Dumnezeu pentru această zi binecuvântată, Înaltpreasfinţitului Calinic pentru bunăvoinţă, iar Preasfinţitului Damaschin pentru prezenţa în mijlocul Parohiei „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din oraşul Gura Humorului, biserica împlinind 135 de ani de la târnosire. El a amintit că, până în 1990, aici a existat o singură parohie, apoi, până în acest an două parohii, iar din acest an, oraşul a fost împărţit în şapte parohii, dar care vor păstra o unitate de credinţă. Totodată a fost menţionat şi că Parohia Sfinţii Arhangheli va începe un proiect de sprijinire pentru cei nevoiaşi, printr-o masă caldă la sfârşit de săptămână (proiect organizat de comitetul şi consiliul parohial).

Biserica cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Gura Humorului a fost construită între anii 1876-1885 de preoţii Simeon Cobilanschi şi Dimitrie Popescu şi a fost sfinţită în anul 1885 de mitropolitul Bucovinei Silvestru Morari.

CONSTANTIN AGAFIŢEI

Print Friendly, PDF & Email

Comentariul dvs.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: