Masca protestelor antimască

Proteste antimască şi antidistanţare socială au apărut în mai toate marile aglomerări urbane europene, iar Capitala noastră nu face excepţie. E un semn al libertăţii lipsite de discernământ, iar analiştii, sociologii vorbesc de „idioţi utili“ diverselor cauze mai mult ori mai puţin politice. În esenţa lor, protestele acestea sunt împotriva vieţii, a sănătăţii, a ideii de a proteja populaţia vulnerabilă, adică vârstnicii şi cei cu diverse „comorbidităţi“. De ce nu mai încap protestatarii de bunicii lor?

În mod normal, cetăţenii conştienţi de pericolul generat de Covid-19 stau deoparte, respectând restricţiile impuse de autorităţi: specialişti reputaţi în domeniul sănătăţii susţin pericolul bolii: peste 1,3 milioane de decese generate de pandemie, alte 50 de milioane de infectaţi pe mapamond. Practic, nu mai sunt localităţi, comunităţi să nu fi fost lovite de noul coronavirus, iar serviciile de pompe funebre ale marilor oraşe abia mai fac faţă. E destul să priveşti partea nouă a cimitirelor ca să te convingi de realitatea funestă. Şi atunci, cui servesc astfel de proteste pe vreme de epidemie, oameni buni?

Din spaţiul public, din mass-media nu poţi afla adevărul, fiindcă nimeni nu citează oameni cinstiţi, muncitori, ţărani, pensionari decât în măsura în care opiniile lor servesc interesele unora şi ale altora. Realitatea e că frecvenţa bolii şi a morţii înspăimântă, iar tendinţa de izolare la domiciliu se generalizează, spitalele sunt pline, şcolile şi principalele instituţii, restaurantele sunt în regim „roşu“, străzile sunt aproape goale. De locaşuri de cult guvernanţii se feresc, lăsându-le în voia lor, de frică să nu piardă voturi.

Descrierea de mai sus a stării populaţiei are rolul de a înţelege motivaţia reală a protestelor, aceea care nu ni se spune: 1. câteva formaţiuni politice vor să acapareze voturile coronascepticilor, iar Rusia şi China speculează situaţia îmbolnăvirilor pentru a lovi în unitatea Uniunii Europene, a NATO şi a slăbi statele emergente; 2. întreaga industrie HoReCa este aproape la pământ din pricina măştii şi a distanţării, iar patronii acesteia sunt principalii clienţi ai partidelor politice; 3. au de suferit şi comercianţii, producătorii şi vânzătorii produselor agroalimentare.

Ni se spune în schimb că protestele antimască sunt în numele libertăţii şi al sănătăţii noastre, vezi doamne, masca fiind cauza tuturor relelor, banala mască devenită botniţă – ea ne îmbolnăveşte, ne omoară, ne lasă fără oxigen, nu ne permite să avem viaţă socială, ne închide în case, crâşmele rămân goale, iar de la distanţă n-are niciun farmec „dă-i cu şpriţul pân-la ziuă…“

Îi înţelegem pe chelneri şi ospătari, chiar şi pe patroni, pe furnizorii pe orizontală: anul acesta, doamne fereşte şi următorul, profitul nu va fi ca anţărţ, iar viaţa le va fi grea şi aş ieşi şi eu la proteste dacă mi-ar spune pe faţă motivul: „da, noi vrem profit, chiar dacă voi veţi mai şi muri“ şi n-ar da-o după cireş cu dreptul la libertate.

La fel cum aş vota partidele moarte după voturi de pe morţi, dar să ne spună cinstit că pentru ele numai votul contează, nu şi viaţa amărăştenilor, mereu sacrificaţi, nu să mintă, să manipuleze aşa cum s-au învăţat în aceşti 30 de ani de democraţie originală.

La fel cum nu cred că mai importantă decât salvarea vieţii este aflarea originii virusului şi nici că descoperirea conspiraţiilor mondiale ne-ar scăpa de nenorocire, iar a-i acuza fie pe unii, fie pe alţii că vor să ucidă lumea nu-i ajută cu nimic pe cei infectaţi. Îi ajută, însă, soluţiile simple, la îndemâna fiecăruia, şi care nu trebuie bagatelizate: purtatul măştii, evitarea zonelor aglomerate şi cu risc înalt de contaminare, dezinfectarea frecventă a mediului de viaţă şi a corpului, controlul medical de la primele semne ale bolii.

Iată de ce am preluat sintagma „idioţi utili“. Ei ne-au adus toate relele: l-au aplaudat pe Stalin când a pus şenila tancului rusesc pe grumazul patriei, i-au încurajat pe mineri să le scoată românilor din cap ideea de libertate şi democraţie, l-au aplaudat pe Dragnea când voia să ne scoată din UE şi NATO ca să ne închinăm din nou Kremlinului… Iar acum ne vor şi viaţa…

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: