Despre lucruri simple

Pentru că ne-a auzit vorbind despre boală, moarte şi spital, doamna se bagă în vorbă. Noi două ne puneam întrebări despre virusuri şi statistici, ea vine cu certitudini. Ne informează că ştie pe cineva care, deşi a dorit să nască natural, a fost obligată să accepte cezariana, care cezariană i s-a făcut cu trei zile înainte de data la care ar fi putut să nască natural, că aşa a decis doctorul, cică. Iar copilul… Ei, ţineţi-vă bine, copilul nu i l-au dat, l-au ţinut la spital, să facă experienţe medicii pe el. Au trimis-o acasă fără copil, iacă grozăvie.

Rămân mută şi realizez că nu mai am răbdare să vorbesc cu ea şi să o determin să-şi găsească singură răspunsurile. Am obosit de când o tot fac. Pentru că este evident că nu va accepta niciun argument pe care i l-am aduce noi care să-i clatine logica personală. O întreb dacă este convinsă că acolo, în spital, există oameni care fac rău cu intenţie altor oameni şi îmi răspunde că este sigură de asta. Că mai ştie ea că aşa ceva se întâmplă peste tot, de exemplu în Franţa au aruncat cu prafuri din aer. Uite-aşa, ca să moară oamenii nevinovaţi, voila! Şi în România li se dau pastile otrăvite, tot din acelaşi motiv.

Mă declar învinsă, dar mă simt totuşi datoare să îi spun că este imposibil să fie aşa cum ne-a relatat ea şi că ar trebui să se informeze din surse credibile. Pleacă de lângă noi, privindu-ne cu un soi de milă.

În top trei motive pentru care eu aş ieşi în stradă să protestez, să mă revolt, să cer se numără şi cel referitor la educaţie. Nu-mi amintesc să se fi protestat vreodată că Educaţia este Cenuşăreasa bugetului şi nici nu am reţinut ca atunci când testele PISA 2018 au arătat o rată a analfabetismului funcţional de 44% în rândul elevilor de 15 ani, să se fi revoltat cetăţenii îngrijoraţi de viitorul ţării. E drept, cea a facturilor e mai presantă.

Aş ieşi în stradă să susţin educaţia pentru că visez la vremurile când, ieşit din ciclul gimnazial, un copil să ştie câte urechi are, măcar atât. Oamenii buni din sistem, ăia buni care mai sunt în el, să ştie ce şi cum să-l înveţe, pe lângă materiile din programa şcolară, chestii simple: ce caută el în lumea asta şi ce vrea ea de la el, cum este ea construită, ce drepturi şi ce îndatoriri are în cetate, ce poate pretinde şi ce trebuie să pretindă, cum să respecte şi să fie respectat, cum să îşi poarte de grijă.

Ca să nu mai ajung eu, sărman cetăţean, să mă îngrozesc când aud despre copii reţinuţi în spital pentru experimente şi, mai ales, să nu mă afecteze deciziile lor.

Visez frumos, ştiu.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: