Dr. Monica Terteliu Băiţan, coordonator Covid la SJU Suceava, îndemn de Ziua Mondială a Diabetului:

Purtaţi mască, evitaţi spaţiile închise şi aglomerate, pentru că astfel vă protejaţi pe voi, pe familiile voastre şi implicit pe pacienţii diabetici, care sunt predispuşi la forme grave de boală !

Cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului, marcată în fiecare an la data de 14 noiembrie, dr. Monica Terteliu Băiţan, medic-şef al Secţiei de Boli Infecţioase şi coordonator Covid la Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sf. Ioan cel Nou de la Suceava”, membră a Rotary Club Suceava Cetate, a transmis un îndemn pentru respectarea măsurilor sanitare de protecţie. Potrivit ei, creşterea nivelului glicemic la pacienţii cu infecţie Covid-19 este din ce în ce mai frecventă.

„Trăim vremuri tulburi, în care ajutorul acordat celuilalt poate însemna salvarea unei vieţi. Infecţia cu virusul SARS-CoV-2 se extinde tot mai mult, iar numărul de cazuri creşte dramatic. Personalul medical, alături de voluntari, luptă cot la cot pentru a ajuta cât mai mulţi bolnavi, într-o luptă contra cronometru, uneori la fel ca în filmele «Misiune imposibilă».

Pe lângă afectarea respiratorie şi digestivă, care face parte din tabloul bine cunoscut al bolii, creşterea nivelului glicemic la pacienţii cu infecţie Covid-19 este din ce în ce mai frecventă.

Virusul în sine poate fi un factor declanşator al diabetului aflat în stare latentă în organism (prozaic spus, în sensul în care pacientul nu se cunoştea cu diabet, dar îl dezvoltă pe parcursul infecţiei). Pe de altă parte, tratamentul cu doze mari de cortizon, necesar ca antiinflamator în perioada furtunii de citokine cu scopul salvării funcţiei respiratorii, determină câteodată creşterea glicemiei la valori alarmante. Acest lucru poate duce la apariţia necesarului de insulină, atât la pacientul care nu se cunoştea suferind de diabet, cât şi la pacientul diabetic, la care brusc creşte necesarul de insulină.

Creşterea glicemiei amplifică riscul de apariţie a suprainfecţiilor bacteriene, determină modificări metabolice care trebuie corectate şi atent monitorizate, modificări neurologice, renale, cardiovasculare care cresc disconfortul pacientului şi, nu în ultimul rând, cresc riscul de agravare al bolii. Pentru că tuturor le place dulcele, inclusiv virusurilor.

Aşadar, de Ziua Mondială a Diabetului vă adresez un îndemn: Purtaţi mască şi evitaţi spaţiile închise şi aglomerate, pentru că astfel vă protejaţi pe voi, pe familiile voastre şi, implicit, pe pacienţii diabetici care sunt predispuşi la forme grave de boală! Vă doresc zile bune, liniştite, cu sănătate şi încredere că totul va fi bine, doar cu ajutorul tuturor!

Să facem bine pentru a transforma o misiune imposibilă în totul e posibil!”

Misiunea Rotary Club Suceava Cetate (RCSC) este aceea de a deschide noi orizonturi în cadrul comunităţii locale. Direcţiile strategice ale clubului vizează implementarea de proiecte în domeniul sănătăţii şi al educaţiei, fără a se substitui sistemului sanitar şi de învăţământ, ci a veni în completarea acestora, acolo unde este nevoie.

Prin intermediul campaniei „End Covid-19 Now”, iniţiată în această primăvară, Rotary Club Suceava Cetate s-a implicat în acţiuni menite să vină în sprijinul celor aflaţi în linia întâi.

Cu ajutorul sponsorilor şi a partenerilor, RCSC a achiziţionat şi distribuit, în principal către Spitalul Judeţean, două ventilatoare, un analizor şi kit-uri de analize, lămpi UV, aparate pentru respiraţie asistată BiPAP Prisma 30ST, nebulizatoare cu biocid, tensiometre, termometre şi materiale de protecţie precum biocide, dezinfectanţi, combinezoane, mănuşi sterile, măşti chirurgicale, ochelari de protecţie, halate, măşti, viziere precum şi alte consumabile de protecţie. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: