Peste 22.000 de suceveni au diabet zaharat

> Dr. Claudiu Cobuz: Pacienţii cu diabet trebuie să fie de două ori mai atenţi la gestionarea bolii de bază, cât şi la adaptarea la aceste vremuri provocatoare

În judeţul Suceava sunt peste 22.000 de pacienţi cu diabet zaharat, dintre care 138 sunt copii, arată datele statistice transmise joi de Coordonatorul Centrului Judeţean de Diabet Zaharat Suceava, dr. Claudiu Cobuz.

Potrivit sursei citate, pacienţii diagnosticaţi şi urmăriţi în Spitalul Judeţean Suceava primesc, încă de la debut, un glucometru în mod gratuit. Prescrierea testelor de automonitorizare a bolnavilor cu diabet zaharat insulinotrataţi se face împreună cu prescrierea tratamentului cu insulină, pe acelaşi formular de prescripţie medicală, pe o perioadă de maximum 3 luni.

Numărul de teste de automonitorizare este de până la 400 teste/3 luni pentru copilul cu diabet zaharat tip 1, până la 200 teste/3 luni pentru adultul cu diabet zaharat tip 1 automonitorizat şi până la 100 teste/3 luni pentru bolnavul cu diabet zaharat de tip 1 automonitorizat cu sistem de monitorizare continuă a glicemiei sau cu pompe de insulină cu senzori de monitorizare continuă, precum şi pentru adultul cu diabet zaharat tip 2 şi alte tipuri de diabet zaharat insulinotratat.

Numărul pacienţilor din judeţ beneficiari de sisteme de monitorizare continuă a glicemiei este de peste 70, la care se adăugă 16 pacienţi cu pompe de insulină şi un pacient cu pompă de insulină augmentată cu sistem de monitorizare glicemică continuă.

Cu prilejul Zilei Mondiale a Diabetului Zaharat, marcată în data de 14 noiembrie, dr. Claudiu Cobuz a transmis un mesaj de încurajare pentru pacienţii a căror viaţă s-a schimbat: trebuie să fie de două ori mai atenţi la gestionarea bolii de bază, cât şi la adaptarea la aceste vremuri provocatoare.

„Un alt efect semnificativ, dar rar discutat, al diabetului este impactul asupra sănătăţii emoţionale. Un număr mare de persoane cu diabet zaharat simt anxietate, nelinişte sau alte stări emoţionale dificile.

Aceste emoţii negative pot îngreuna controlul diabetului. Este important să se ia în considerare sentimentele pacienţilor în legătură cu diabetul şi să fie ascultaţi. Provocarea este cum să obţină/menţină un control glicemic bun şi cum să se descurce cu solicitările zilnice pentru diabet în relaţie cu toate celelalte solicitări ale vieţii în pandemie” a spus dr. Claudiu Cobuz.

El a precizat că, împreună cu echipa managerială a Spitalului Judeţean Suceava condusă de dr. Alexandru Calancea şi cu sprijinul Consiliului Judeţean Suceava, în municipiul Suceava va fi înfiinţat un ambulatoriu nou de diabet zaharat, „o investiţie modernă, rapid realizabilă, dedicată exclusiv pacienţilor noştri cu diabet zaharat”. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Admitere USV

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: