PSD Suceava 2020

Vechea mănăstire Ilişeşti – o capodoperă reînviată a spiritualităţii bucovinene

Recent (12-14 octombrie) a avut loc un eveniment de excepţie în comuna bucovineană Ilişeşti, prilejuit de finalizarea lucrărilor de restaurare şi consolidare a mănăstirii monument istoric din localitate, ctitorie a boierului Ionaşcu Isăcescul, ridicată între anii 1709-1714. Valorosul monument se adaugă, acum, şirului impresionant de schituri şi mănăstiri care sfinţesc şi ocrotesc pământul binecuvântat şi dulce al frumoasei Bucovine.

Singura biserică cu turle îngemănate din S-E Europei

Istoria acestei mănăstiri a fost una zbuciumată de-a lungul veacurilor. Ea a fost pe rând mănăstire, apoi biserică de mir, iar în final, în ultimele decenii, degradarea ei părea de-a dreptul iminentă. Trecătorii puteau observa cu ochiul liber „rănile” adânci pe care trecerea timpului le-a lăsat în zidurile ei. Cele două turle îngemănate, detaliu care îi conferă, de fapt, unicitatea (singura biserică cu turle duble îngemănate din sud-estul Europei), mai aveau puţin până la fracturare. Strigătul mut al bătrânei mănăstiri părea neauzit de nimeni.

Însă, potrivit unei ziceri biblice, „Dumnezeu nu se lasă batjocorit” şi „nici pe cei drepţi ai săi să fie de ocară”. De aceea, odată cu anul 2002, luminile speranţei pentru salvarea monumentului au fost aprinse de numirea în parohie a tânărului şi destoinicului păstor, părintele prof. univ. dr. Dumitru-Dănuţ Popovici.

Părintele Dănuţ a umplut biserica de credincioşi

Proaspăt absolvent al facultăţii şi doctorand al cunoscutului orator bisericesc părintele Constantin Galeriu, părintele Dănuţ a venit în parohia noastră animat de o dorinţă uriaşă de a înnoi şi revigora viaţa duhovnicească a comunităţii, specifică spiritelor înalte. Înzestrat cu darul vorbirii, fiind un orator greu de egalat, în câteva luni a umplut biserica de credincioşi. Darurile sale duhovniceşti, talentul oratoric şi calităţile de bun teolog au fost timbrate şi de un impresionant simţ practic, gospodăresc. Clădirile celor două biserici arătau deplorabil. Aşijderea şi casa parohială. Erau multe de făcut. Volumul de muncă era enorm. Tânărul şi entuziastul preot s-a aruncat în „vâltoare”. Şi uşor, uşor s-a declanşat „epopeea”.

Din lipsă de spaţiu, doar trec în revistă, în mod succint, o parte din munca considerabilă pe care părintele a depus-o în aceşti ani: împrejmuirea bisericii parohiale cu gard solid de piatră, zugrăvirea exterioară a bisericii, placarea temeliei cu piatră, înlocuirea învelitorii cu tablă, realizarea picturii interioare în tehnica „fresco”, dotarea bisericii cu sistem de încălzire centrală, asigurarea unei sonorizări de calitate în sfântul lăcaş, construirea unei case praznicale generoase, amenajarea la etaj a unei biblioteci parohiale, construirea unui lumânărar superb (din piatră), zidirea unei case mortuare, construirea unor anexe bisericeşti (magazie, toaletă modernă) şi reabilitarea totală a casei parohiale (atât în interior, cât şi în exterior). De amintit că la casa parohială toate anexele au fost construite din nou. În paralel cu aceste activităţi, deloc uşoare, părintele îşi îndeplinea şi slujirea de profesor la şcolile teologice (la început profesor la Seminarul Teologic din Suceava, iar din anul 2007 cadru didactic la Facultatea de Teologie din Constanţa, unde a urcat pe rând toate treptele învăţământului academic: lector, conferenţiar universitar şi profesor plin. La Facultate, a fost două mandate şi prodecan).

Maica Domnului i-a ascultat ruga

Din predicile sale înflăcărate, reieşea mereu dorinţa de a salva într-o zi mănăstirea (biserica cea veche). Şi Maica Domnului i-a auzit ruga. Un prim pas s-a făcut în anul 2006, când specialişti conduşi de profesorul Virgil Polizu au fost invitaţi în parohie şi rugaţi să elaboreze un proiect de salvare a monumentului. La vremea aceea s-a reuşit acoperirea turnului clopotniţă cu tablă din cupru şi înlocuirea eşafodajului cu lemn de stejar de către firma Restaco, condusă de domnii Mihai şi Cosmin Bradu. Din lipsă de fonduri, însă, lucrările au fost stopate.

De atunci, părintele a căutat soluţii. Deşi lucra permanent la celelalte proiecte amintite mai sus, grija sa principală era monumentul. În anul 2015 a început demersuri insistente pentru obţinerea unui proiect european, de fapt unica soluţie financiară viabilă pentru un astfel de obiectiv. Şi a fost cu succes. Călăuză şi sprijin i-a fost distinsa doamnă economist Doina Iacoban, cunoscută ca având o evlavie aparte pentru bisericile protejate de Maica Domnului.

Prin pronia lui Dumnezeu, proiectul a fost aprobat în anul 2017, iar în perioada 2018-2020 a fost implementat cu succes de aceeaşi firmă acreditată pentru monumente istorice, SC Restaco SRL.

 În toamna aceasta, obştea parohiei în frunte cu primarul comunei, domnul inginer Răduţu Florinel Avasaloaie, şi nu numai, a avut bucuria de a admira reuşita acestei capodopere a spiritualităţii bucovinene readuse „la chipul cel dintâi”.

Nu ne rămâne decât să aducem, în numele tuturor enoriaşilor, importante mulţumiri harnicului şi bunului nostru paroh, părintele Dumitru-Dănuţ Popovici, celorlalţi preoţi slujitori, Mircea Hulpoi şi Daniel Nichitean, domnului primar al comunei şi tuturor celor implicaţi în salvarea mănăstirii şi să ridicăm rugă către bunul Dumnezeu ca să scrie în Cartea Vieţii ostenelile lor şi să aşeze în neuitare numele lor.

Prof. CRISTINA COSMA

Print Friendly, PDF & Email

Comentariul dvs.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: