Demagogie, populism, guvernare, eşec…

Cu cât populaţia trece prin greutăţi şi necazuri mai mari, cu atât demagogia şi populismul înfloresc – este concluzia oricărui sociolog sau politolog serios. Ce este demagogia? Dicţionarele ne ajută: „Înşelare a opiniei publice prin promisiuni mincinoase, discursuri bombastice etc., practicată de cineva pentru a-şi crea popularitate“. Dar populismul? „Atitudine favorabilă satisfacerii dorinţelor poporului, chiar în detrimentul intereselor reale ale acestuia“. Aşadar demagogii se folosesc de populism, iar populiştii, la rândul lor, apelează la demagogie pentru a-i prosti pe alegători. Nu degeaba s-au umplut studiourile TV de politicieni bolnavi de dragoste de România şi de „români“, de cât pe ce să moară ei de grija bieţilor poporeni. Ca urmare, promit toţi marea cu sarea, ca într-un festival al gogoşilor: vor mări pensiile cu 40%, salariile cu 25%, alocaţiile le vor dubla, vor da bani tuturor celor aflaţi în nevoie…, numai că nu au bani la buget şi nici nu ştiu să-i facă. Ştiu doar să-i cheltuiască şi să-i acuze pe ceilalţi că nu-şi iubesc patria… Iată, a început deja campania electorală pentru alegerile din decembrie.

Veţi reproşa rândurilor de faţă că reţin numai varianta mizerabilă a vieţii noastre politice, iar varianta bună o trec sub tăcere. Care ar fi varianta bună şi cine o foloseşte? Care formaţiune politică renunţă la demagogie, populism ca să se sinucidă politic?

Pentru că avem un proverb vechi, dar sugestiv: „De atâta lup, începe a muşca şi oaia“. Şi chiar aşa e: în aceşti 30 de ani de democraţie originală boala a cuprins întreg spectrul politic, iar noi ne-am obişnuit cu demagogii, cu populiştii şi-i votăm pe cei ce ne mint cât mai frumos, deşi ştim bine că promisiunile lor sunt simple gogoşi electorale.

E un cerc vicios din care vom ieşi cu eforturi uriaşe de educare a adulţilor, măcar în ceea ce priveşte refuzul minciunii, al manipulărilor ordinare, perceperea înşelăciunii şi a fake news-urilor. Cu toţii ne-am săturat de patrioţi de ocazie, de vicierea mediului politic de către sforari, de inşi cu mulţi bani în stare să cumpere politicieni, justiţiari, funcţionari importanţi ca să le execute ordinele şi poftele.

S-a ajuns aici deoarece mai toate partidele noastre şi guvernanţii au speculat mereu naivitatea poporenilor şi n-au prea făcut uz de obraz, cinste, demnitate, comportându-se cu alegătorii ca şi cum le-ar fi supuşi, nu decidenţi de facto ai politicii, nu contribuabili care duc ţara în spate.

În realitate, alegerile se câştigă nu numai pe gogoşi electorale, ci şi pe credibilitate: în cazul alegerilor, există o corelaţie strânsă între promisiuni şi încrederea că vor fi aplicate. E adevărat, promisiuni s-au făcut mereu, şi la noi, şi aiurea, dar au câştigat întotdeauna cele lansate de politicieni mai credibili.

De când e lumea, cetăţenii vor să trăiască mai bine. Partidele de stânga le promit alegătorilor exact ceea ce vor să audă şi i-au conectat la robinetul cu bani publici, iar partidele de dreapta îi învaţă şi îi ajută să câştige ei înşişi bani şi să acceadă la bunăstare prin efort propriu.

Sunt lucruri bine cunoscute, dar din păcate dreapta nu poate câştiga alegerile numai solicitând eforturi din partea populaţiei şi promovând austeritate, de aceea, după revoluţie, bagajul de promisiuni electorale al dreptei a coincis pe alocuri cu acela al stângii. De aici se trage ideea ticăloasă că toţi mint, toţi se bat „pentru ciolan“, aşa că toţi sunt „aceeaşi mizerie“, o adevărată tulbureală în mintea electoratului, care nu permite degajarea unei alternative viabile de guvernare.

Privind în urmă, se observă că de fiecare dată când alegerile au fost câştigate de demagogi şi populişti, guvernarea le-a eşuat lamentabil, ultima, echipa voievodului Dragnea, de care s-a ales praful. A promis dezvoltare economică durabilă, dar n-a fost măcar în stare să cheltuiască fondurile europene şi să încaseze banii din TVA şi impozite; a promis reforme în toate sectoarele, administraţie, educaţie, sănătate, cultură, relaţii externe, dar în loc de modernizare am avut politizarea Justiţiei şi ocrotirea infractorilor…

Print Friendly, PDF & Email

Un comentariu

  1. Da am ajuns pa mana acestor mercenari iohanis cu pnl/usr-ul sau , pusi in functii de forte obscure straine antiromanesti SI PENTRU CARE NU EXISTA LEGE, NICIDECUM BUN SIMT SI DEMNITATE UMANA !!!
    Iohanis isi bate joc cu aroganta de Romania SI DUPA CUM SE VEDE APLICA CU NESIMTIRE LEGEA JUNGLEI , TRIST ESTE CA MAI EXISTA INDIVIZI SARACI CU DUHUL CARE SE LASA USOR MINTITI SI MANIPULATI DE IOHANIS SI MASINA LOR PARSIVA DE PROPAGANDA !!!
    ESTE CAZUL CA ACESTI ROMANI SA SE TREZEASCA PANA NU E PREA TARZIU !!!!!

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: