Moaşele politice

Moaşele politice sunt un fel de mafalde care îşi închipuie că tot ce zic la televizor ori scriu în presă generează de îndată efecte politice magnifice: fac şi desfac în direct partide, alianţe, alcătuiesc guverne, pun şi demit miniştri, prim-miniştri şi chiar preşedinte, negociază în direct posturi, evaluează personalităţi, inclusiv culturale, nu se ştie în baza căror competenţe, dar mai ales îi batjocoresc pe duşmanii stăpânului. După fiecare ciclu de alegeri, după fiecare eveniment politic, mai ales naţional, îşi atribuie principalele merite. Vezi, Doamne, dacă nu erau ei cu posturile lor TV, ziarele patronilor lor şi, a se înţelege, importanţa, greutatea cuvântului lor, priceperea, chiar măiestria lor, respectivul partid, respectivii politicieni rămâneau nişte iluştri „neica Nimeni“. De aceea se şi se gratulează reciproc cu titlul de „maestru“.

I-aţi recunoscut: în fapt, se comportă ca nişte activişti atotştiutori, şmecheri şi obedienţi ai partidului care îi plăteşte şi ai patronului ale cărui jocuri le fac. Dar nu sunt membri de partid sau nu au funcţii, ci sunt cică doar mari jurnalişti independenţi, iar adevărul le este numai lor „far călăuzitor“. Ceilalţi sunt ori proşti-grămadă, ori bolnavi „cu capul“, ciumpalaci, handicapaţi, „vai mama lor“.

Există în mass-media două grupări de astfel de moaşe politice, adică „mari figuri“ mediatice, una moşită de Dan Voiculescu după revoluţie şi folosită cu asupra de măsură nu doar în campaniile electorale, grupare din care fac parte Mihai Gâdea, Răzvan Dumitrescu, Marius Tucă, Mugur Ciuvică, Sorin Roşca-Stănescu, Victor Ciutacu, Mircea Badea, Cosmin Guşă, Oana Zamfir, Camelia Pătrăşcanu, Anca Alexandrescu… şi alta, pe banii lui Sebastian Ghiţă, în care încă activează cu aplomb urmaşii şi mai ales urmaşele lui Dan Diaconescu, cel mai ticălos şantajist mediatic de după ’89. Cu toţii stau seară de seară, noapte de noapte în studiouri cu echipe de câte 3-4 propagandişti, alţii le zic „mardeiaşi“, spurcă tot ce nu e în ton cu patronii lor, toţi declarându-se corecţi, imparţiali şi mai ales mari experţi în orice şi mai mult decât atât.

Cum funcţionează maşinăria? N-ar funcţiona dacă n-ar fi şi echipe de zgomote care să lanseze în spaţiul mediatic informaţii scoase din context ori trunchiate, filmuleţe şi fotografii eventual contrafăcute, conspiraţii, scenarii elaborate de specialişti în manipulare şi propagandă, de care nu am dus niciodată lipsă… Le prind din zbor şi intră în malaxorul maşinăriei lor ca breaking news, pe principiul consacrat „să spargă gura târgului“, fiind tocate până când „ştirea“ nu mai interesează pe nimeni. După care iau alta la fel de „incendiară“, ceea ce se întâmplă de aproape două decenii.

Am văzut şi la alegerile prezidenţiale din America jurnalişti, posturi celebre de televiziune şi agenţii de presă făcând politică partizană de partea republicanilor lui Donald Trump ori a democraţilor lui Joe Biden, dar măcar erau grupaţi pe faţă în tabăra Puterii ori a Opoziţiei, dând posibilitate tuturor să se informeze şi să voteze în funcţie de opţiunile fiecăruia.

Numai că moaşele noastre politice nu tolerează decât punctele lor de vedere şi ale patronilor mână în mână cu liderii partidului pe care-l slujesc cu credinţă din ’90 încoace, lăudându-le toate iniţiativele: Dragnea era/este singurul politician care a lucrat în interesul României, chiar dacă era cât pe ce să ne scoată din UE şi NATO pe motive de „colonie a capitalului imperialist“ şi doctrina „suveranităţii limitate“, ca înainte de ’89, iar Justiţia nu se mai putea baza pe probe, neavând voie să mişte fără acordul liderului suprem. Idee la care au pus umărul şi CCR, şi avocatul Poporului, motoare importante ale politicii pesediste.

În ultimul an, bătăliile lor au frizat absurdul: când guvernaţii au instaurat „starea de urgenţă“, i-au acuzat că atentează la drepturile omului, iar CCR şi Avocatul Poporului le-au ţinut isonul. Au uitat asta şi deunăzi i-au acuzat, pe aceleaşi motive, că NU instaurează starea de urgenţă. Aşa s-a întâmplat cu toate măsurile luate de guvernanţi: e bine sau rău în funcţie de interesul electoral al patronilor.

Adevărul moaşelor? Un moft.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: