PSD Suceava 2020

Banca Centrală Europeană anunţă un posibil nou pachet de stimulare a economiei, din decembrie

Banca Centrală Europeană a făcut aluzie, ieri, la un nou pachet de stimulare a economiei care ar urma să intre în vigoare în decembrie, în timp ce cele mai mari două economii din regiune se pregătesc pentru un al doilea blocaj naţional, relatează CNBC.

Banca a decis să menţină neschimbate ratele şi politica monetară, dar a sugerat că ar putea adopta mai multe stimulente monetare în zona euro imediat după decembrie. „Consiliul guvernatorilor va evalua cu atenţie informaţiile primite, inclusiv dinamica pandemiei, perspectivele de lansare a vaccinurilor şi evoluţia cursului de schimb”, a declarat BCE într-un comunicat.

Instituţia a declarat că noile proiecţii economice din decembrie „vor permite o reevaluare aprofundată” a economiei şi a riscurilor. „Pe baza acestei evaluări actualizate, Consiliul guvernatorilor îşi va recalibra instrumentele, după caz, pentru a răspunde situaţiei care se desfăşoară”, a adăugat banca.

În septembrie, BCE a estimat o contracţie de 8% în PIB-ul zonei euro anul acesta, urmată de o revenire de 5% în 2021. În ceea ce priveşte inflaţia generală, a prognozat 0,3% pentru 2020, urmată de o creştere la 1% în 2021.

Instituţia, condusă de Christine Lagarde, va actualiza aceste prognoze în decembrie.

Al doilea val de infecţii ar putea da o nouă lovitură economiei zonei euro, care era de aşteptat să îşi revină în a doua jumătate a anului 2020. Datele preliminare publicate săptămâna trecută au arătat că activitatea comercială din zona euro s-a redus în octombrie, pe fondul noilor restricţii. Iar situaţia ar putea să se înrăutăţească dacă guvernele vor lua măsuri suplimentare.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: