Restaurante din Suceava, afaceri aproape în comă

Afacerile cu restaurante, baruri, cafenele ale Sucevei au ajuns la limita de avarie şi nimic bun pentru administratorii acestora nu pare să se mai întâmple. Pentru cei cu care am stat de vorbă, afacerile abia mai pâlpâie după ce restricţiile impuse de pandemie au redus drastic numărul de clienţi. Hăituiţi de închideri, redeschideri parţiale şi din nou de închiderile hotărâte peste noapte de guvernanţi şi comitetele pentru situaţii de urgenţă, patronii de restaurante nu mai fac faţă cheltuielilor şi îşi pun deja problema dacă nu este mai bine să pună lacătul pe uşă înainte să intre şi mai mult în datorii. În plus, creşterea, acum două zile, a incidenţei îmbolnăvirilor în municipiul Suceava la peste 3 la mia de locuitori, şi instituirea deja a scenariului roşu, le spulberă acestora şi posibilitatea de a utiliza în interiorul localurilor minimum reglementat de 30% din capacitate, care, deşi extrem de costisitor, însemna ceva mai mult decât nimic.

 Cei mai mulţi dintre administratorii cu care am stat de vorbă şi-au trimis o parte dintre lucrători în şomaj şi trag din răsputeri de ultimii clienţii fideli pe care îi mai au, şi încearcă încă să găsească soluţii care să le reducă cheltuielile fără să facă rabat de la calitatea serviciilor. Indiferent însă cât se zbat, din ceea ce ei înşişi au declarat, pare să fie doar o amânare a intrării în „comă”.

„Am ajuns să mă uit cu ciudă la un client care merge de două ori la baie, pentru că-mi consumă apa”

„Ni se tot recomandă să ne reinventăm, să găsim variante să supravieţuim şi să nu pierdem clienţi, dar ce să mai reinventăm?! Dincolo de activitatea obişnuită organizam mese, aveam concerte, seri culturale, dar au dispărut toate. Noi aveam serviciu de livrări şi înainte de pandemie, şi mergea bine. Acum, abia dacă vin, în medie, 10-15 clienţi pe zi la o cafea sau să ia prânzul, sau comandă acasă o pizza sau meniul zilei. Şi astea ar fi zile bune. Clienţii s-au împuţinat considerabil. Ne-au închis în primăvară fără drept de apel, deşi am să susţin cu putere că nu în restaurante se îmbolnăveşte lumea. Nu au avut niciodată vreo dovadă să s-ar fi întâmplat aşa ceva la noi. Am respectat la sânge regulile de igienă, distanţele, am purtat măşti, mănuşi, viziere, am făcut permanent dezinfecţia suprafeţelor, am păstrat siguranţa personalului şi a clienţilor. Şi ca la noi s-a procedat cred în toate restaurantele, barurile şi cafenelele din oraş. Dar ne-a ascultat cineva? Ne-au strâns de gât şi ne-au lăsat să ne spargem capul.

Prima închidere a fost şi prima lovitură. După ce ne-am dezmeticit, am fost obligat să trimit jumătate dintre oameni acasă, ne-am limitat la meniuri mai puţine, dar am continuat să supravieţuim cu livrările de mâncare la domiciliu. Am crezut că vom răzbate până când treburile ar fi revenit la normal. Ne-am amăgit în iunie când am redeschis, dar hold-up-urile poliţiştilor care veneau în control ne-au stors şi mai mult de clienţi. Ne-au închis iar, apoi ne-au redeschis cu terasele şi 30% din mesele din interior. Pe bune, 30%? Cine poate ţine cheltuielile unui local cu trei mese, pentru că vine iarna, pe terasă nu se mai poate sta?! Am ajuns să mă uit cu ciudă la un client care merge de două ori la baie, pentru că-mi consumă apa şi săpunul?! Vi se pare normal? Murim, asta se întâmplă. Murim şi îngroşăm numărul şomerilor…” este previziunea administratorului unui restaurant, până nu demult popular, din centrul Sucevei.

„Nici nu ştii ce să mai faci, după ce deja le-ai făcut pe toate”

Într-o zi călduţă, frumoasă, pe terasa unui alt restaurant sucevean, mult agreat de clienţi în vremurile bune, nici ţipenie de om, la o oră când nu demult era plin de tineri şi sau mai puţin tineri care îşi savurau cafeaua de dimineaţă şi luau micul dejun. Dacă mesele puţine şi distanţate n-ar fi fost lustruite şi florile ornamentale atât de proaspete încă, dacă dinspre bucătărie n-ar fi venit un miros apetisant de friptură în curs de preparare, aş fi zis că locul fusese abandonat. Una dintre mese era totuşi ocupată. De patronii restaurantului, soţ şi soţie.

Ce faceţi? Reuşiţi să vă descurcaţi? îi întreb şi pe ei, deşi cam bănuiesc răspunsul.

„Nu se vede?” îmi arată doamna, către terasa goală, care altădată „duduia” de clienţi.

Cei doi nu vor să se recunoască încă învinşi de pandemie, dar nici departe nu sunt de a lua decizia să renunţe la afacere.

Cheltuielile îi copleşesc, în timp ce clienţii restaurantului se răresc pe zi ce trece. Dacă unii dintre sucevenii cu afaceri în restaurante sunt proprietarii localurilor, poate că mai pot lungi chinul supravieţuirii în această perioadă neagră, pentru că n-au grija chiriei. Cei doi însă plătesc pe lângă celelalte cheltuieli şi chirie, sumă tot mai greu de acoperit. Oamenii au intrat deja în datorii şi treburile merg din rău în mai rău. Sar ca fripţi când sună telefonul, pentru că asta ar putea însemna o comandă la domiciliu şi nimic nu este de ratat.

„Angajatul vrea bani, pe el nu-l interesează că ai avut 3 clienţi toată ziua sau 20. El vrea plătit. Avem un bucătar într-o tură, iar în cealaltă asigurăm noi bucătăria. La doi bucătari nu făceam faţă. Cu personalul pe care îl mai avem lucrăm prin rotaţie, ca să nu-i lăsăm fără serviciu. Cheltuielile sunt mari, clienţii din ce în ce mai puţini şi chiar nu mai ai ce să inventezi ca să faci bani. Petreceri, pomeniri, parastase… nu mai avem voie. Facem livrări din totdeauna, dar dacă oamenii stau mai mult acasă, au început să-şi gătească singuri. Chiar şi dintre clienţii care mâncau de la noi în mod obişnuit, clienţi fideli, s-au mai retras. Mai avem, dar nu, nici pe departe afluenţa pe care o aveam odată.

Uitaţi, de la 6 suntem în bucătărie, friptura e aproape gata, avem şi aripioare crocante, doar să vină clienţii. Facem aprovizionarea în fiecare zi, dar în cantitate mult mai mică. Răspundem comenzilor, mâncăm şi noi, şi dacă rămâne mâncare o dăm, că doar n-o s-o aruncăm.

Dar asta nu e doar la noi. Peste tot este la fel. La restaurante unde nu găseai un loc la ora prânzului, acum bate vântul. Mai bagă capul câte un client şi te întrebă jenat dacă poate intra. Intră domnule, te rog, intră!!

Nici nu ştii ce să mai faci, după ce deja le-ai făcut pe toate şi nu te miri că deja unii au închis. Anul acesta este un an pierdut. Am avut la început o lună şi jumătate deschis, apoi ne-au închis până în iunie. Ne-au dat drumul în iunie la terase, dar a fost o lună ploioasă. Au dat drumul la grupuri de 50 de persoane, şi dacă la controale găseau două în plus, te amendau. La intrare trebuia să iei CNP-ul chiar dacă omul venea să bea o cafea, aşa că până să-l treci tu pe caieţel, făcea stânga împrejur. Când se aşeza la masă veneau poliţiştii şi jandarmii să-l legitimeze. I se întâmpla o dată, de două ori, aşa că omului nu i-a mai trebuit restaurant.

 30% mese în interior? Căldură, energie electrică, apă, personal, produse de curăţenie, dezinfectanţi… Cu 30 % din mese nici muzica n-o mai porneşti şi nu trebuie să-ţi mai spună ei că te închid, că te închizi singur.

Probabil ne închid iar acum, pentru că am intrat în scenariul roşu. Am auzit că şi în decembrie ne vor închide, în preajma sărbătorilor până la sfârşitul lui ianuarie, că să nu organizăm vreo masă festivă cu mulţi oameni.

La noi e interzis, dar pe 6 decembrie, la alegerile parlamentare trebuie să fim în număr cât mai mare” a încheiat, amar, proprietara unei afaceri pe care, ca multe asemenea, pandemia le bagă încet şi sigur în moarte clinică.

Dar încă nu, pentru că pe terasele unor baruri sau cafenele de cartier mai vezi câte o masă, două, ocupate de câte un client cu o bere, o votcă sau o cafea în faţă, care face conversaţie, aproape urlând din cauza distanţei dintre mese, cu alt client care nici el n-a renunţat să mai creadă că totul va fi, cândva, bine.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: