PSD Suceava 2020

Anunţ îngrijorător al managerului SJU Suceava, Alexandru Calancea, în contextul epidemiei:

Vom avea nevoie chiar de triplarea numărului de paturi !

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava, dr. Alexandru Calancea, a făcut, ieri, un anunţ îngrijorător privind estimările legate de epidemia de Covid-19, apreciind că va fi necesară dublarea sau chiar triplarea numărului de paturi pentru pacienţii Covid-19 din judeţ.

 „Trecem printr-o perioadă dificilă pentru noi, ca judeţ, dificilă pentru ţară, dificilă în general, la nivel mondial, dar asta nu trebuie să ne îngenuncheze. Cu siguranţă vom izbândi în lupta cu virusul acesta nenorocit şi nu am decât să fiu optimist şi în ceea ce urmează, chiar dacă previziunile noastre arată că suntem într-un val doi mult mai amplu decât ceea ce am simţit cu toţii în primăvară” a spus Calancea, într-o conferinţă de presă.

El a arătat că la nivel mondial, la nivel de ţară, dar şi la nivelul Sucevei vom avea nevoie, din păcate, de cel puţin o dublare a numărului de paturi destinate patologiei Covid-19 sau poate chiar de o triplare, în cele mai sumbre scenarii.

Un pacient a fost „temporizat” în UPU, în clipa în care avea nevoie de ATI

Calancea a spus că o situaţie dificilă este cea a paturilor de terapie intensivă pentru pacienţii Covid-19, arătând că luni a fost necesară temporizarea în UPU a unui pacient din Vatra Dornei care avea nevoie de terapie intensivă şi că s-a apelat şi la alte spitale din ţară, fiind oferit un accept de la Spitalul Municipal Bârlad, însă doar după ce ar fi fost stabilizat.

„Sunt foarte greu de găsit locuri de terapie intensivă în ţară. Spitalele se confruntă cu aceeaşi problemă pe care o avem şi noi. Terapiile intensive sunt pline peste tot şi de aceea este nevoie de o coordonare mult mai bună pe fiecare judeţ, pentru a găsi cele mai bune soluţii pentru această problemă care este din ce în ce mai apăsătoare” a spus Calancea.

Pentru un medic e foarte greu să spună că nu are locuri

Managerul SJU Suceava a arătat că spitalul nu se confruntă foarte des cu situaţii de acest fel, dar consideră că este foarte greu pentru un medic să spună că nu are locuri.

„La nivelul ţării este o problemă majoră. Trebuie să fim mult mai bine organizaţi ca spitale” a spus Calancea, care a adăugat că în judeţul Suceava sunt 300 de paturi pentru patologia Covid-19, dintre care 200 la SJU Suceava şi 100 la Spitalul Municipal Rădăuţi.

Previziunile sunt sumbre

„Previziunile sunt sumbre şi vom avea nevoie de dublarea sau chiar triplarea acestui număr. Vom avea nevoie de 600 de paturi sau chiar 900 de paturi în viitorul apropiat. Vorbim despre un vârf pe care noi îl aşteptăm în noiembrie-decembrie” a spus Calancea.

El a menţionat că înfiinţarea de sectoare Covid-19 în celelalte spitale din judeţ ajută SJU Suceava şi SM Rădăuţi.

„Va fi un plus de 150 de paturi. Este un prim pas, tot insuficient faţă de ceea ce credem că va fi noiembrie-decembrie” a declarat Calancea.

El a apreciat că SJU Suceava nu va mai ajunge integral Covid-19, dacă va exista o coordonare la nivelul activităţii medicale în judeţ.

„Reamintesc că SJU Suceava este spital de urgenţă şi nu mai avem niciun alt spital care să preia activitatea pe care noi o facem” a precizat managerul.

El a subliniat că este necesară o foarte bună organizare, iar în această luptă trebuie să fie antrenaţi toţi cei care pot să ajute, respectiv medicina de familie, Serviciul Judeţean de Ambulanţă şi toate celelalte spitale.

„SJU Suceava ar trebui să trateze doar cazurile severe, în timp ce cazurile uşoare să fie şi în spitalele teritoriale” a spus Alexandru Calancea. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: