PSD Suceava 2020

Şedinţă de evaluare şi prezentare a măsurilor privind gestionarea epidemiei Covid-19

Preşedintele Klaus Iohannis a avut, ieri, la Palatul Cotroceni, o şedinţă de evaluare şi prezentare a măsurilor cu privire la gestionarea epidemiei Covid-19 cu ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, vicepreşedintele Societăţii Române de Anestezie şi Terapie Intensivă, prof. dr. Dorel Săndesc, şi şeful Secţiei Anestezie şi Terapie Intensivă I, Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central “Carol Davila” Bucureşti, col. dr. Dan Corneci, a anunţat Administraţia Prezidenţială.

Creşterea capacităţii de ventilatoare, de 73% din aprilie

Preşedintele Klaus Iohannis spune că în ţară există 3.065 de paturi de terapie intensivă pentru toţi pacienţii. Şeful statului anunţă şi o creştere a capacităţii de ventilatoare de 73% din aprilie. În următoarele 10 zile, paturile de ATI se suplimentează în Bucureşti cu 123.

„Situaţia epidemiologică se agravează constant şi numai în ultima zi am avut peste 100 de români care au pierdut lupta cu virusul. Ne aşteaptă o perioadă foarte dificilă şi sunt necesare eforturi susţinute pentru a ţine sub control epidemia”, a declarat Iohannis, după o şedinţă legată de epidemie cu ministrul Sănătăţii şi medici de terapie intensivă.

Guvernul a elaborat o strategie de creştere a capacităţii de terapie intensivă la nivel naţional chiar de la începutul pandemiei.

„În tot acest timp, Ministerul Sănătăţii a desfăşurat mai multe proiecte de achiziţie de ventilatoare, monitoare, paturi şi alte echipamente necesare secţiilor de Terapie Intensivă, astfel că, la acest moment, avem, conform rapoartelor din secţiile de ATI, 3.065 de paturi de Terapie Intensivă – pentru toţi pacienţii, nu doar Covid, deci, în total 3.065 de paturi -, 2.252 de ventilatoare mecanice, 2.756 de monitoare şi o serie întreagă de echipamente achiziţionate cu diverse surse de finanţare. La acestea se adaugă cinci unităţi de Terapie Intensivă mobile, două spitale modulare şi un modul ATI, cu un total – acestea suplimentare – de 169 de paturi. În ceea ce priveşte doar ventilatoarele ATI funcţionale, vă dau doar un exemplu, ca să înţelegeţi cum s-a lucrat: în perioada aprilie-octombrie 2020, creşterea capacităţii de ventilatoare la nivel naţional a fost de 73%, şi până în decembrie se adaugă încă 15%, asta însemnând că, practic, de la începutul pandemiei până acuma, capacitatea s-a dublat pe ventilatoare”, a spus şeful statului.

În următoarele zile, vor fi disponibile încă 123 de paturi la Terapie Intensivă în Bucureşti

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat ieri că, în următoarele zile, încă 123 de paturi suplimentare vor fi disponibile la secţii de Terapie Intensivă în spitale din Capitală, în contextul gestionării crizei Covid-19. „Am solicitat foarte concret date despre Bucureşti şi aici vom avea în şapte spitale o extensie a capacităţii de Terapie Intensivă şi pot să vă spun că în următoarele maximum zece zile vom avea, suplimentar faţă de ce există acum, 123 de paturi de Terapie Intensivă”, a arătat el. Şeful statului a spus că planul strategic pentru următoarea perioadă „prevede etape clare de implementare şi urmăreşte deschiderea unor noi capacităţi de Terapie Intensivă distribuite la nivel naţional”.

În acest sens, Iohannis a menţionat secţiile de la Oradea, Constanţa, Craiova, „în locaţii nou construite, cu destinaţie de Terapie Intensivă sau care se vor transforma în secţii de Terapie Intensivă”.

Accesarea fondurilor europene prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) va duce la încă o creştere a capacităţii de gestionare a crizei sanitare.

„Numai pentru ventilatoare mecanice, de exemplu, creşterea din aprilie 2020 până în aprilie 2021 va reprezenta o creştere de 146%, conform datelor pe care mi le-au prezentat specialiştii. Este uimitor! În urma analizei nevoilor spitalelor, se va achiziţiona, prin proceduri specifice – iarăşi din fonduri europene – întreaga gamă de aparatură şi echipamente necesare dotării unităţilor sanitare, de la monitoare, ventilatoare, paturi, aparate de anestezie, la ecografe şi aparate RT-PCR. Accesarea acestor fonduri va avea un impact extrem de important, vom avea o creştere semnificativă la fiecare dintre aceşti indicatori, cifrele fiind calculate cu precizie de specialişti. De exemplu, fiindcă am vorbit de paturile de Terapie Intensivă – 662 de paturi de acest fel, de înaltă performanţă, au fost deja avizate pentru finanţare prin acest program şi se va realiza în perioada următoare”, a mai spus Iohannis.

Şeful statului a adăugat că, pentru a opri răspândirea virusului, este nevoie şi de implicarea tuturor cetăţenilor: „Oricâte măsuri ar lua autorităţile, acestea nu vor fi suficiente dacă nu suntem cu toţii parte a acestui efort naţional de a salva cât mai multe vieţi”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: