PSD îşi schimbă faţa ?

După alegerile locale în care PSD şi-a pierdut întâietatea la votul politic, nu şi la numărul de primari şi şefi de consilii judeţene, liderii săi caută cu febrilitate soluţii pentru a recupera ce se mai poate până la votul politic de la parlamentare, probabil înainte de Crăciun. Trendul, însă, nu le este favorabil deoarece la următoarea confruntare electorală va participa şi diaspora care, începând cu prezidenţialele din 2014, a votat majoritar dreapta constituită în jurul PNL şi a USR-PLUS.

Într-o asemenea situaţie, elita social-democrată ar fi trebuit să-şi schimbe ori măcar să-şi îmbunătăţească oferta electorală, atât ideologică, dar mai ales doctrinară, căci surtucul pesedist se cam pătase în perioada guvernărilor improvizate Ponta-Dragnea (Grindeanu-Tudose-Dăncilă) şi nu numai în domeniul Justiţiei, ci şi al finanţelor publice sau al relaţiilor externe. Iar iniţiativele forţosului Dragnea legate de Romexit, iliberalism, suveranism şi mai ales liberarea din puşcării a peste 22.000 de condamnaţi penal au coborât partidul la 20%.

Spaima le cam taie respiraţia: foarte mulţi lideri de mâna I şi a II-a şi-au văzut deodată viitorul politic în negru din pricina scăderii drastice a opţiunilor electorale de stânga, de la 46% în 2016 la 20% în 2020, ceea ce înseamnă că mai bine de jumătate dintre ei trebuie să-şi scoată din cap ideea de a mai ajunge în parlament. Tocmai de asta se fac luntre şi punte să mai stea pe banii statului până în martie.

Şi cum niciun necaz nu vine singur, dl Ciolacu încearcă o variantă şi mai proastă pentru susţinătorii lui Dragnea şi măsluitorii de legi: în locul lor, apar pe poziţii eligibile intelectuali-medici afirmaţi în perioada pandemiei, Alexandru Rafila, fost secretar de stat şi consilier în guvernele PSD, Adrian Streinu-Cercel, Leonard Azamfirei, rectorul UMF Târgu Mureş, Carmen Dorobăţ, manager al unui spital din Iaşi, apoi jurişti ca Simona Maya Teodoroiu, fost judecător CCR, sub semnătura căreia au scăpat de dosare mahării PSD, Laura Vicol, avocata fugarilor Bica şi Dragomir…, probabil vor mai fi şi alţii căci partidul îşi răsplăteşte binefăcătorii.

Semn că în viitoarea campanie electorală stânga se va concentra nu pe programe şi proiecte politice de dezvoltare a României, ci pe acuzaţii grele asupra gestionării situaţiei pandemice de către guvernul liberal şi pe iniţiativa Cotrocenilor de refacere a legilor Justiţiei conform cerinţelor MCV şi a Uniunii Europene, ca atare nu va mai putea controla parcursul acţiunilor penale, aşa cum o face de 30 de ani.

Prezenţa în PSD a primilor doi medici nu e nicidecum o surpriză: ambii aveau legături strânse cu liderii social-democraţi, ba chiar dr. Rafila conducea încă din 2010 o comisie de sănătate a partidului, inclusiv ca secretar de stat, iar dr. Streinu-Cercel diriguia institutul Matei Balş, de care nu-mi aduc aminte să fi ieşit măcar o lună de sub mâna PSD încă de pe vremea tătucului Iliescu. Atâta doar că acum ies legăturile la iveală.

Însă, cunoscând comportamentul intelectualilor în politică, se poate afirma că iniţiativa PSD de a le ceda locuri importante pe listele electorale şi în parlament nu le va aduce unitatea de monolit în votarea legilor. Respectivii, dacă îşi vor păstra onoarea şi coloana vertebrală, vor fi foarte greu de convins să voteze legi aberante precum acelea referitoare la scăparea lui Dragnea, iar baronii şi liderii măreţi din teritoriu, activul de partid nu vor avea cu ce să contracareze viitoarea majoritate parlamentară. E foarte greu de crezut că, după estimările actuale, vor avea cu cine se alia pentru păstrarea actualului statu quo ori să ajungă la guvernare.

Dar această goană după somităţi medicale şi alţi intelectuali stârneşte o mare nedumerire: e cunoscută aversiunea liderilor PSD pentru oamenii cu multă carte, pentru cei ce au studii serioase şi opere importante şi, dacă priveşti fie şi numai câteva ore emisiunile televiziunilor lor de casă ori citeşti presa finanţată de oamenii partidului, vei vedea că toată campania împotriva analfabetismului, a plagiatelor răsunătoare, a falsificării actelor de studii nu are absolut nici un ecou.

Iată de ce nu se poate schimba percepţia generală despre adevărata faţă a PSD.

Print Friendly, PDF & Email

3 Comentarii

  1. Vasilescu Vasile says:

    Domnule profesor, dacă se poate am o discuție amicală cu niște prieteni legat de gramatică: Cum este corect gramatical. cămin cultural sau căminul cultural, parc….. sau parcul, spital județean, sau spitalul județean, dispensar, sau dispensarul… Vă mulțumesc și dacă se poate vă rog să-mi trimite-ți expresia corectă pe ” toadergavril@gmail.com

  2. Cate bordeie atatea obiceie, sau bordeiuri-obiceiuri, sau bordee-obicee,,……Fiecare cu parerea sa.Articolul e bun daca privim din stanga spre a arata dreapta.Dar invers nu puteti scrie?Asa ca sa dati dovada de simplitatea echidistantei.In rest cu gramatica este bine.

  3. Atat timp cat nu ma abat de la regulile bunului simt in exprimare si atitudine fata de autor, de ce e nevoie de aprobare? Deci numai editorii dv.sunt liberi la exprimare? Noi nu?

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: