PSD Suceava 2020

General de armată – erou Vasile Milea

– Medalie comemorativă –

 În luna decembrie 1989, generalul colonel Vasile Milea era ministrul Apărării Naţionale, un militar de rang înalt, deosebit de fidel faţă de regimul comunist.

La evenimentele din Bucureşti din 21/22 decembrie 1989, ministrul Milea primise ordin de la comandantul suprem să folosească armata împotriva demonstranţilor, pentru a apăra conducerea statului comunist. Ministrul Apărării Naţionale nu a executat dispoziţiile cuplului Ceauşescu, iar miile de români care manifestau pe străzi scandau „Armata e cu noi”. Ministrul Vasile Milea a fost asasinat pe 22 decembrie. Asta este concluzia procurorilor militari. Corpul neînsufleţit a fost depus în cavoul familiei, din comuna Lereşti, judeţul Argeş.

Noua conducere a statului l-a declarat pe Vasile Milea erou şi i-a acordat toate onorurile militare cuvenite unui erou.

Pentru a-i aduce un pios omagiu, Societatea Numismatică Română a comandat la Monetăria Statului o medalie comemorativă.

Pe aversul medaliei s-a reprodus bustul generalului în semiprofil stânga. Semicircular, deasupra bustului este gravat textul: „General de armată – erou Vasile Milea” şi anii 1927-1989. Semicircular, sub bust, s-a gravat textul: Ministrul Apărării Naţionale. Sub umărul stâng sunt iniţialele V.G. (artistul plastic gravor Vasile Gabor, care a realizat această medalie deosebită).

Reversul medaliei este ornat circular de o cunună de lauri, având la vârf semnul Sfintei Cruci. În centru este gravat textul: „Jertfă supremă pentru Patrie şi onoare militară”. Sub text sunt data 22 decembrie 1989 şi semnul unei caschete militare de metal.

La bază, sub cununa de lauri, este gravat în semicerc textul Societatea Numismatică Română. Medalia este realizată din tombac, are o greutate de 88,55 grame, diametrul de 60 mm, grosimea de 3 mm şi marginea netedă.

Surse de documentare: revista „Evenimentul Istoric” nr. 23/ 20 decembrie – 24 ianuarie 2019, pag. 18-21; 22-27; 70-83. Sunt documente inedite şi mărturii ce pun în lumină adevărul istoric.

LAVRIC GAVRIL,

Gura Humorului

Notă: Comunicarea a fost prezentata joi, 22 octombrie, în cadrul Simpozionului Naţional de Medalistică „Victor Antăluţa”, ediţia a II-a, „Armata Română în Medalistica Naţională”, organizat la Cercul Militar Iaşi. Comunicarea a fost apreciată de organizatori şi asistenţă.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: