PSD Suceava 2020

„Deplin de bucurie” în vremuri de bejenie…

Cine ar fi crezut că în plină uitare şi pierdere de sine şi de ceilalţi, hrănindu-se, parcă, din imaginea patologică a unei adevărate săbii pandemice, al unui alt Zamolxe, al sfârşitului de lume, poţi fi pătruns de frumuseţea livrescului, devenind „deplin de bucurie”?…

Când istoria prezentului a ferecat porţile cunoaşterii, cenaclul câmpulungean „Ţara de Sus” şi-a primenit propriile rădăcini prin cuvântul taumaturgic al poeziei care s-a cuibărit în sufletele cititorilor pentru a se ascunde de capcanele timpului.

Deplina bucurie de la cenaclul câmpulungean „Ţara de Sus” a fost pricinuită de lansarea volumului de poezie, cu însuşi titlul „Deplin de bucurie”, a cincea carte a bucovineanului strămutat la Bucureşti Victor Ionescu, carte dedicată „jumătăţii lui bune”, Valentina (prezentă la eveniment), şi fiului, Florin, „omul atât de blând şi de discret”, care consideră volumul „o afacere de familie”, pentru că obârşia creaţiei se află în „bucuria de a fi împreună”. Oaspeţi de seamă – prof. Paraschiva Abutnăriţei, col. Ioan Abutnăriţei, col. Vasile Ursachi, preşedinta Asociaţiei Turistice Vama Bucovina, Aurelia Ursachi, col. Vasile Aioanei – s-au înfruptat din cântecul ploii şi din bucuria poeziei alături de gazde – Constantin Tiron, Neculai Marcel Flocea, Luminiţa Reveica Ţaran, Artemisia Ignătescu, Luminiţa Ignea, Ioan Popoiu, Ana Andronicescu, Steluţa Morar, Gabriela Braha Strugaru, Simion Tudurean, Bogdan Erhan…

Premiul şi Trofeul „Ion Creangă” pentru Victor Ionescu

Cu această ocazie, Victor Ionescu a primit, „cu bucurie”, Premiul şi Trofeul „Ion Creangă” din partea revistei „Însemnări Bucovinene” şi a Cenaclului literar-umoristic „Ţara de Sus”.

Lansat în toamnă, în cadrul Târgului de carte „Gaudeamus”, sub egida Editurii Sigma Educaţional, volumul de poezie clasico-modernă a semănat bucuria întrupării în Cuvânt, până la regăsirea propriei plenitudini între paginile unei cărţi atipice, în care cadenţa trăirilor este îmblânzită, uneori, de lasoul nevăzut al scriiturii nude, ca transcriere fidelă a virtualului din care ne hrănim cotidianul. Invitaţii – preot profesor Nicolae Dascălu, directorul publicaţiilor „Lumina”, Doru Dinu Glăvan, preşedintele Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România (UZPR), prof. univ. dr., Ştefan Lucian Mureşanu, preot Constantin Iordăchescu, grafician Ana-Maria Dinu, prof. dr. Luminiţa Reveica Ţaran, grupul coral „Cristal” al Parohiei Bălăceanca, dirijor, prof. Cristian Olaru – au împărtăşit auditorului fericirea renaşterii dintr-o carte, aidoma zeiţei din spuma trăirilor transfigurate prin cuvânt şi sunet.

Cu sufletul primenit de taina bucovineană

Întors la Câmpulungul natal, Victor Marin Ionescu şi-a primenit sufletul din taină bucovineană, la ceas de restrişte a vremurilor care au fost vindecate de versul dăruit. La acest ceas al lansării, în cadrul Cenaclului „Ţara de Sus” s-au depănat amintirile vieţii culturale câmpulungene de altădată, când cuvântul devenit Carte nu putea fi detronat. Artemisia Ignătescu, Constantin Tiron, Vasile Ursachi, Bogdan Erhan, oameni cu amintirea acelor vremuri, ne-au sedus cu portretul cultural al unui timp suspendat în memorie.

„Deplin de bucurie” este un pact al poetului cu cititorul pe care îl invită într-un adevărat pelerinaj întors, trăit de-a-ndoaselea, prin spovedania trecutului la porţile prezentului, de la „hiperrealitatea” postmodernă, a sufletului reprezentat pe sticla orgolioasă a computerului, la „dulcele stil clasic” în care „Împărat slăvit e…Versul…”.

Prin fiecare poezie pe care Victor Ionescu ne-o oferă, ne spune, parcă, „Bucuraţi-vă, aşadar!” (Gaudeamus igitur): „Mă-ntorc la Câmpulung Moldovenesc/ cu dorul de casă în suflet,/ precum fiul risipitor/ înveşmântat în cea mai ponosită smerenie/ ca într-o ultimă haină…”.

Prof. dr. LUMINIŢA REVEICA ŢARAN

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: