PSD Suceava 2020

Cultivarea cartofului mov în zona montană

Cartoful mov (Solanum andigenum) este originar din America de Sud. Cercetările horticole europene au scos la iveală faptul că acest cartof este atestat în cultură cu aproximativ 13.000 de ani înainte de Hristos, cultura sa fiind mai veche decât a cartofului obişnuit (Solanum tuberosum). Solanum andigenum are coaja mov sau violet. Soiurile de cartof mov cele mai cultivate în grădinile şi în ogoarele fermierilor din zona de munte, la ora actuală, sunt: Purple Majesty, Blue Tomcat, Bricox etc. Aceste soiuri găsesc la noi în ţară condiţii foarte bune de creştere şi de productivitate pe solurile luto-nisipoase, brun-roşcate de pădure, pietroase şi cernoziomice, cât şi pe solurile fertile, bogate în humus, bine lucrate şi foarte bine expuse la soare.

Gunoiul de grajd, îngrăşămintele minerale şi organice şi arătura de vară şi de toamnă nu trebuie să lipsească din cultura cartofului mov. Soiurile de cartofi mov cele mai productive care se cultivă în zona montană sunt: Majesty, Violotte, Vitelotte Noir, Purple Viking şi Peter Wilcox.

Soiuri de cartof cu coajă mov şi interior de culoare albă

Michigan Purple este un cartof maturizat la mijlocul sezonului, ce are coaja mov şi interiorul alb strălucitor.

Purple Viking este un soi ce produce cartofi mari, rotunzi, cu interiorul ferm, umed. Plantele compacte se maturizează în 90 – 100 de zile, producând cartofi de o calitate bună la depozitare. Se plantează în soluri nisipoase sau argiloase, îmbogăţite cu materii organice.

Soiul de cartofi Majesty primeşte o atenţie sporită datorită culorii sale violet închis, culoare cu mult mai intensă decât în cazul oricărui alt soi de cartofi mov.

Deşi are culoare mov, acest soi de cartof nu are gust de struguri sau vinete doar pentru că au aceeaşi culoare; culoarea violet nu înseamnă să ne aşteptăm la gust de fructe.

Cartofii mov sunt recomandaţi pentru prăjire, fierbere, zdrobire etc., datorită texturii lor intermediare. În moduri similare cu cele de preparare a cartofilor albi, cartofii mov pot fi folosiţi pentru mai multe tipuri de reţete. Ei sunt utili în special atunci când se încearcă sa se creeze feluri de mâncare cu un aspect plăcut, dificil de realizat cu ajutorul cartofilor albi. Cartoful mov conţine vitaminele A, B, C, B1, B2, B6 şi o serie de substanţe cum ar fi: flavonoide, rezveratrol, amidon, fier, magneziu, calciu, cupru, glucoză, fructoză, zaharoză, potasiu etc.

Cercetările horticole şi naturiste au scos în evidenţă că acest cartof mov are şi o serie de efecte terapeutice. Consumul proaspăt de cartof mov vindecă: astenia, cancerul, tensiunea arterială, bolile de inimă, hepatita, obezitatea etc.

Cartoful mov, datorită efectelor terapeutice deosebite şi a productivităţii mari, merită să fie cât mai mult extins în întreaga zonă montană a României. (ing. horticol diplomat LAURIAN UNGURIAN, Agenţia Naţională a Zonei Montane Vatra Dornei)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: