PSD Suceava 2020

Paralelisme. Doi creatori de lumi noi:

Sir James Cook şi Grigorie al II-lea Ghica

„Am dorit… nu doar să ajung mai departe decât oricine înaintea mea, dar atât de departe cât putea un om să ajungă.” Astfel cugeta la pupa vasului Resolution, pe la 1775, căpitanul James Cook (1728-1779). Fiu al unui ţăran din comitatul Yorkshire, el şi-a început cariera pe scurtele rute comerciale din Baltica. Mai târziu este avansat, graţie cunoştinţelor sale de navigaţie, comandant de vas. În anul 1768, îmbarcat la bordul navei HMS Endeavour cu destinaţia Tahiti, a trasat contururile ţărmurilor Noii Zeelande şi ale Australiei de Răsărit. A rămas în istoria marilor descoperiri geografice drept primul navigator care a traversat Cercul Antarctic şi cel care a introdus lămâia ca aliment de bază în raţiile marinarilor, ferindu-i astfel de o carenţă alimentară ce provoca scorbutul. În plină glorie, comandorul de marină James Cook a fost ucis pe drumul de întoarcere spre patrie într-o încăierare cu hawaienii.

În vreme Sir James Cook carta coordonatele viitorului Imperiu Bri-tanic, un alt „navigator” contura o altă lume pentru a sa ţară. Grigorie II-lea Ghica Vodă (1726-1748) a nutrit mai degrabă preocupări culturale decât politice. Astfel, dădu în Moldova un hrisov, în 1743, prin care plata dascălilor de şcoală se făcea direct de către mitropolitul de la Iaşi, din fonduri colectate de la preoţi şi diaconi. Slujitorii Domnului erau obligaţi, pentru acest lucru, să dea Mitropoliei anual dajdia de un galben. Cinul monahal, în schimb, era scutit de această obligaţie. Tot sub domnia sa „culturală”, Şcoala de la Putna, ce funcţiona pe lângă mănăstire, a devenit „academie domnească”. Alte 22 de şcoli domneşti au fost înfiinţate pentru tineretul studios al vremii, iar la Rădăuţi, alături de şcoala mănăstirească s-a deschis şi una episcopală, unde, zice cronica, se învăţa scrisul, cititul şi socotitul. Astfel, Ghica Vodă a intrat în istorie ca unul dintre primii corifei ai învăţământului românesc.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: