PSD Suceava 2020

Societatea Naţională de Medicina Familiei/Medicină Generală

Înrobirea medicilor de familie cu pedepse nu va salva vieţi

Societatea Naţională de Medicina Familiei/Medicină Generală (SNMF) transmite autorităţilor că medicii acestei ramuri vor fi în continuare alături de pacienţii lor, iar „înrobirea (…) cu contracte obligatorii şi pedepse nu va salva nici sistemul şi nici vieţi omeneşti”, medicii de familie având nevoie de resurse suplimentare, „dar mai ales de respect”.

Într-un comunicat , medicii de familie afirmă că îi vor consulta „la distanţă” pe pacienţii infectaţi cu Covid-19, „fără a pune în pericol pe ceilalţi pacienţi neinfectaţi cu SARS-CoV-2”. „SNMF constată cu indignare că există o nouă «tradiţie», cel puţin imorală dacă nu şi ilegală, cea a emiterii de acte normative care privesc sistemul medical (medici şi pacienţi) fără consultare cu practicienii sau cu reprezentanţii pacienţilor. În acest context se încadrează şi recenta OUG 180/2020 care prevede că bolnavii Covid-19 asimptomatici sau cu forme uşoare de boală rămân la domiciliu, fără o evaluare iniţială prin investigaţii de laborator sau imagistice. Actul normativ utilizează noţiuni punitive şi imperative ca «penalizare» sau «obligaţie» – ilegală, de altfel – şi nu stipulează nimic care să clarifice proceduri de testare şi de îngrijire, de atitudine în faţa pacientului asimptomatic cu comorbidităţi semnificative sau a pacientului care refuză testarea. Singurii vinovaţi pentru tot ce s-ar putea petrece vor fi medicul şi eventual pacientul”, se mai arată în comunicat. Potrivit sursei citate, actul normativ menţionat este „aproape fără conţinut” şi reprezintă „dovada lipsei de consideraţie faţă de un sfert dintre medicii din România şi pacienţii lor”.

Referindu-se în continuare la relaţia cu pacienţii, reprezentanţii medicilor de familie susţin că ei cunosc mult mai bine sistemul decât „politicienii şi funcţionarii din birouri”, de aceea vor găsi soluţii şi în situaţia actuală. „Vom utiliza consultaţia la distanţă şi vom îngriji astfel pacienţii cu Covid-19 fără a pune în pericol pe ceilalţi pacienţi neinfectaţi cu SARS-CoV-2 şi care în continuare au nevoie de ajutorul nostru, mai ales în contextul actual al reducerii semnificative a accesului la alte servicii medicale. Pentru ca da, atât cei infectaţi şi contacţii lor cât şi contacţii contacţilor sau cei care au auzit de SARS-CoV-2 doar la televizor au nevoie de noi! Vom găsi soluţii pe care decidenţii încă nu le-au identificat pentru că, în relaţie directă cu pacienţii şi cu boala, cunoaştem realităţile sistemului mult mai bine decât le cunosc politicienii şi funcţionarii din birouri şi vom continua să ne îndeplinim menirea, protejarea pacientului şi a comunităţii. (…) Avem nevoie de resurse suplimentare, dar avem nevoie, mai ales, de respect şi colaborare din partea autorităţilor!”, precizează comunicatul SNMF.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: