PSD Suceava 2020

În cadrul unei expoziţii organizate la Muzeul de Istorie

„Aurul împăraţilor chinezi” ajunge la Suceava

Muzeul Naţional al Bucovinei (MNB) Suceava, Muzeul de Arte Frumoase Xi’an Quijang, din Republica Populară Chineză, şi Muzeul Naţional de Istorie a României Bucureşti organizează, în perioada 27 octombrie 2020 – 15 martie 2021, expoziţia „Aurul împăraţilor chinezi. Podoabe regale de aur din perioada Wanli – Dinastia Ming. Colecţia Dong Bo Zhai”.

Potrivit MNB, cele 145 de obiecte de patrimoniu găzduite de Muzeul de Istorie din Suceava sunt o dovadă a măiestriei inegalabile a meşterilor chinezi în arta prelucrării aurului, precum şi o dovadă a excepţionalului rafinament al curţii imperiale chineze în timpul dinastiei Ming (1368-1644), în special a domniei împăratului Wanli (1573-1620).

Vasele, obiectele de podoabă, sceptrele realizate din aur şi decorate cu pietre preţioase sunt încărcate de simboluri specifice epocii, fiecare obiect şi fiecare decoraţie având semnificaţie pentru cel care îl primea. Traficate prin comerţul ilicit de antichităţi în Japonia, remarcabilele piese din colecţia Dong Bo Zhai aparţinând Muzeului de Arte Frumoase Xi’an Quijang, au fost recuperate şi redate istoriei poporului chinez, chiar dacă nu se cunoaşte cu exactitate locul lor de provenienţă. Totuşi, se presupune că artefactele fac parte din inventarul unui mormânt, piesele fiind lucrate în atelierele de la Yinzuoju, în anul 1601.

Vernisajul, astăzi, de la ora 12, se va desfăşura online

Având în vedere situaţia epidemiologică actuală, vernisajul expoziţiei se va desfăşura în mediul online.

Vernisajul va avea loc luni, 26 octombrie a.c., la ora 12, şi va fi transmis în direct din sala de conferinţe a Muzeului de Istorie, pe pagina oficială de Facebook a Muzeului Naţional al Bucovinei.

Expoziţia „Aurul împăraţilor chinezi. Podoabe regale de aur din perioada Wanli – Dinastia Ming. Colecţia Dong Bo Zhai” s-a deschis mai întâi la Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, în toamna anului 2019, unde s-a bucurat de un impresionant succes. „Dorinţa noastră de a avea această expoziţie şi la Suceava a fost sprijinită de Ambasada Republicii Populare Chineze, prin amabilitatea doamnei ambasadoare Jiang Yu, precum şi de către domnul dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu, directorul Muzeului Naţional de Istorie a României. Ne exprimăm recunoştinţa pentru interesul acordat acestui proiect, care ne-a permis să aducem, pentru prima dată la Suceava, o expoziţie cu obiecte din patrimoniul cultural al RP Chineze. De asemenea, le mulţumim colegilor de la Muzeul Naţional de Istorie a României implicaţi în realizarea acestei expoziţii la Suceava şi a catalogului care însoţeşte această expoziţie.

Generozitatea cu care partenerii noştri chinezi au acceptat, în aceste vremuri dificile, după numeroase amânări, ne face să sperăm la colaborări viitoare care să aducă aproape culturile noastre prin intermediul expoziţiilor şi al întâlnirilor dintre specialişti. Mulţumim cu respect domnilor Peter Kwok, proprietarul Muzeului de Arte Frumoase Xi’an Quijang, domnului Howard Kwok, preşedintele Comitetului de Conducere, şi domnului director Zhou Tianyou, precum şi specialiştilor cu care am avut o colaborare inedită, realizată on-line, dar deosebit de importantă pentru noi şi care sperăm că va continua şi pe viitor” a transmis MNB.

„Vă invităm ca în aceste momente dificile pe care le traversează întreaga omenire să vă îndreptaţi paşii către Muzeul de Istorie din Suceava şi să admiraţi aceste comori unice venite de la Xi’an, una dintre vechile capitale ale Chinei, oraşul faimos datorită descoperirii aici a celebrei armate a soldaţilor de teracotă, paznicii mormântului împăratului Qin Shi Huang (246-210 î.Hr.)” s-a adresat publicului MNB. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: